chov a prodej želv od chovatele
Kontaktujte mě:

Miloš Junek, 603 268 990

euzelva.cz > Druhy želv > Geochelone elegans - chov

Geochelone elegans - chov

Geochelone elegans

Indická kráska - Želva hvězdnatá

Geochelone-elegans-022.jpg

Úvod:

Rozhodl jsem se napsat o želvě, která je z mého pohledu nejobtížněji chovatelná a to Geochelone elegans - želva hvězdnatá. Tento druh se vyznačuje krásně klenutým krunýřem mírně zvlněným s četnými černými pruhy, jež tvoří na krunýři hvězdy od toho ten český název. Zbarvení je tmavší nebo světlejší podle toho z jaké lokality či země pochází. Samice se dorůstají průměrné délky okolo 20 - 25 až 30 cm ojediněle i více a váhy do 1,5 - 2 kg. Dospělý samci, kteří jsou také výrazně menší okolo 14 - 17 cm a váhy 600 - 800 g. Samozřejmě dle lokalit jsou výrazně menší i větší populace vzhledem k obrovskému území kde se vyskytují.
 
V Evropě dosti hojně chovaná leč na chov náročná želva. G.elegans jsou velmi citlivé na dýchací potíže a nepůsobí jim dobře příliš chladné a vlhké počasí. K páření dochází v období dešťů, kdy samci začnou projevovat nebývalou aktivitu a začínají běhat po výběhu a vyhledávat intenzivně samice a pokoušejí se spářit. V domácích podmínkách toto období simulujeme častým kropením terária nebo jiných prostor. K menší chovné skupině 2,2,0 jsem se dostal okolo roku 2003 těsně před vánoci a tvořily je samice 1900 a 700 g a dva samci 600 a 690 g. Želvám, protože to bylo narychlo jsem v obytných prostorách připravil provizorní výběh 1 x 1 m z kádě na ryby. Původní majitel mě je dovezl a už v přepravní bedýnce větší samice snesla a rozmačkala v důsledku stresu asi 3 vajíčka.
 
Do týdne snesla další 2 vajíčka, aniž by je zahrabala a změny chovných podmínek v období snášení společně s přepravou se na tomto počátečním neúspěchu význačně podílely. Vajíčka jsem sice umístil do inkubátoru, leč za pár týdnů vyhodil jako pukavce. Během následujícího měsíce jsem připravil kompletní terárium o rozměrech 1 x 1 x 1 m kam jsem je přemístil. Použité osvětlení 2x trubice 18 W bez krytu a jako vždy UV zdroj Osram ultra-vitalux 300 W doplněné 40 W v květináči. Teplota v prostoru se pohybovala 25 - 34°C dle délky provozu UV zdroje a snadno se takto dá regulovat. Z mého pohledu jde o želvy podstatně líné kde jejich hlavní aktivitou je spánek na slunném místě v dosahu UV a kombinací s občasným nakrmením se. Do dnešního dne kdy mám pravděpodobně finální skupinu 3,3,0 dospělých jedinců a zatím neuvažuji o dalším rozšiřování. Během let jsem některé želvy doplnil a bohužel mě potkaly i úhyny kdy vždy šlo o nově pořízenou želvu.
 
Ceny dospělých samic se pohybují 20 - 30 tis dle velikosti, samců 13 - 16 tis a mláďat 4 - 7 tis. Od roku 2010 u tohoto druhu končí povinnost Citesu a postačuje kupní smlouva kde musí být uvedeny všechny náležitosti kupce a prodejce a nový majitel je povinen vést o tomto druhu CHOVNOU KNIHU, kde bude vše zaznamenáno a v případě kontroly musí doložit legálnost nabytí a původ želvy. Tato změna zákona sice usnadní práci úřadům i chovatelům, ale na druhou stranu se určitě daleko více rozjede nelegální obchod se zvířaty odchycenými v přírodě - škoda.

 Běžná velikost samic v mém chovu je okolo 20 - 25 cm, váhy 1300 - 2000 g

Geochelone-elegans-008.jpg

Velikost samce 14 - 17 cm, váhy 600 - 800 g a jsou rapidně menší než samice

Geochelone-elegans-011.jpg

Výskyt:

Želva se v přírodě vyskytuje v po celém území Indie až po jihovýchodní Pákistán a na Srí Lance. Samozřejmě v rozličném počtu dle lokality na ohromném území. Podle počasí si můžete udělat přehled, v jakém klimatu přibližně tyto želvy žijí v Indii. Dle výzkumu je v centrální Indii 1 želva/km a například v horní západní Indii v oblasti Gujarat 4 - 13 jedinců/ha. Žijí od polopouští v oblasti Thar v Rádžastánu přes savany Gudžarátu až po více vlhké a listnaté lesy v jižní a západní Srí Lance.

léto

(duben - červen) - suché a velmi horké (40 - 50o C), vhodné pro cesty do Himalájí, Kašmíru a hor jižní Indie

monzun

(červen - srpen na severu nebo prosinec na jihovýchodě Indie) - vytrvalé deště

podzim

krátké období na severu Indie (říjen - listopad), ideální pro pobyt v horách severní Indie

zima 

(listopad - březen) - vhodná pro cestování po Indii, kromě hor severní Indie

Letecká vzdálenost lokalit Pákistán - Srí Lanka je okolo 3000 km, na takovém obrovském území se tyto želvy vyskytují

 Mapa největšího výskytu G.elegans. Červeně označené zleva dolů Pákistán, Indie a Srí Lanka.

Indie.jpg

Severní Indie hlavní město - teploty během roku

Z grafů je vidět, že želvy potřebují 5 - 8 měsíců teplo a relativní  sucho, srážkové období je pak hodně vlhké při průměrných teplotách okolo 27°C. 

indie-new-delhi-teplota.jpg

Srážky během roku

indie-new-delhi-srazky.jpg

Severozápadní přímořská Indie kde se hojně vyskytují

indie-mumbai-teplota.jpg

indie-mumbai-srazky.jpg

Chov:

Venkovní prostory:

Jelikož je tato želva náchylná na průvan....budu se zmiňovat více dále, může být ve venkovním výběhu opravdu jen minimálně a to max. 2 - 3 nejteplejší měsíce dle počasí v roce. Potřebuje venkovní boudu či úkryt temperované 24 h denně na teplotu min. 20°C a jako podkladní substrát je použito domácí seno. Dále je vhodný skleníček jako další součást výběhu a ostatní prostory nesmí být vystaveny průvanu. Tyto želvy při sebemenším prochladnutí či ofouknutí dostávají rýmu, která mnohdy přejde až k zápalu plic a těžko se léčí, úmrtí pak bývá velice časté. Přítomnost venkovního koupaliště a místa na krmení je víceméně povinností. Z toho je patrné, že úplně nejlépe je jim ve vnitřním výběhu či teráriu. Zde mají ty nejvhodnější ideální podmínky a nehrozí tak problémy s nachlazením a stresem na které tyto želvy trpí. V tomto období je jim také simulováno vlhké klima.
 

Vnitřní prostory:

Tím se dostáváme k vnitřním prostorám a teráriu. Ideální teploty jsou dle simulace ročního období v rozmezí 25 - 34°C kde noční teploty by neměli klesat pod 20°C. Poskytnutí kvalitního UV světla je podmínkou. Jako podkladní substrát jsem po různých pokusech na místě určeném na kladení použil hlínu s pískem v kombinaci s kokosovým substrátem kdy spodní 20 cm tvoří hlína a vrchní 5 - 8 cm kokosové vlákno z důvodu, aby se větší samice nepropadala při hrabání, a vrchní vrstva slouží k zamezení tvoření tvrdé vrchní krusty na hlíně. V letošním roce jsem dokončil finální vnitřní výběh pro tento druh o rozloze 3 m2 ve stylu želvího stolu, kde kombinuji na 1/3 snášecí substrát, 1/3 kamenité podloží, 1/3 domácí seno s překážkami, bazénkem a místem na stravu. O zavlažování se stará systém trysek ručně spouštěnými. Osvětlení je 2x Osram Ultra-Vitalux 300 W  po dobu 1 0h denně a denní osvětlení 12 h bílého spektra. Regulace teploty v místnosti je zajištěna automaticky kombinací 3 druhů vytápění. V tomto pro nás zimním období je jim simulováno s přechody letní teplé období.
V obou případech musí mít želvy, místo kde se mohou koupat dle libosti, nebo je musíme koupat mimo chovné prostory a to z důvodu, že trpí na močové kameny a koupání jim jen prospěje. Ve vnitřním výběhu co mohu posoudit této možnosti hojně využívají a jediný problém je potřeba častého čištění koupaliště z důvodu znečištění výkaly. Želvy neumějí plavat tak samozřejmě hloubka bazénku by měla být přibližně po zobák želv. Pro usnadnění výstupu z vody, když použijeme hladkou nádobu umístíme plochý kámen na dno nádržky.

 Bazének průměru 36 cm a hloubky 4 cm je pro moji skupinu dostačující 

G.elegans-koup%C3%A1tko-004.jpg

Nový koupací areál, který želvy hojně využívají každodenně s různou hloubkou

G.elegans-19.5-001.jpg

Část vnitřního výběhu s překážkami a senem

Geochelone-elegans-18.2.10-005.jpg

Další střední část a v pozadí kamenný sektor 

Geochelone-elegans-18.2.10-013.jpg

Samec vlevo  a samice délka ocásku je zřejmá tak jako u ostatních druhů želv

Geochelone-elegans-18.2.10-010.jpg

Moje současná chovná skupina

elegans-003.jpg

Strava:

Během léta kdy je k dispozici zelené krmení ho dostávají také tyto želvy jako ostatní ručně trhané a tříděné. Nedělá to želvám žádné problémy a ve venkovních prostorách mohou využít pastvy a sena v boudě kde je použito jako podkladní hmota. Horší je to v zimě kdy jako základ používám čínské zelí v kombinaci omezeně s rukolou, polníčkem, salátem, čekankou a minimálně ovoce a zeleninu, Posyp vápníkem 3x týdně s ohledem na situaci kdy jsou želvy už dospělé a nerostou, nebo velmi málo. Želvy jedí pravidelně každý den a jejich váha se v zimním období dostává na roční maximum každého jedince což ukazuje na vhodnou stravu v omezených zimních podmínkách. Možno přimíchávat do jídla seno nejlépe osobně nasušené.

258px-Koeh-135-pampeli%C5%A1ka.jpg

Odchovy:

Samice snáší každý rok v zimním období leden - březen. Největší z nich 3 - 8 až 10 vajíček ve dvou po sobě jdoucích snůškách po 1 - 2 měsících. Před snášením delší dobu běhá po výběhu a všemožně se snaží najít to nejideálnější místo na snůšku. Při zařizování výběhu musíme dbát na toto bláznivé období kdy je schopna vylézt, nebo se pokusit i na těžko přístupná místa a skáče odkudkoliv. O zranění pak není nouze. Líhnivost u tohoto druhu želvy je také všeobecně problematická a pohybuje se většinou mezi 40 - 60 výjimečně 70%. Už brzy po začátku inkubace je poznat, která vajíčka budou dobrá či naopak. U části se nerozjede vůbec vývoj a zůstávají růžová což značí neoplodněnost nebo jiný problém a na příčinu  neznám odpověď. S tímto problémem se setkávají i ostatní chovatelé. Teplota inkubace okolo 31°C je bez problémů.

Mláďata:

Podařilo se mě za tu krátkou dobu vylíhnout poměrně dost mláďat s ohledem na problémovost tohoto druhu. Proti počtu snesených vajíček to zase taková sláva není. Mláďata se líhnou po 3 - 5 měsících v identických podmínkách při teplotě 31°C. Kdy inkubace na této teplotě částečně zaručuje převahu samic u vylíhnutých želv. Mě se líhnou buď na spodní, nebo horní hranici kdy dle slov jedné chovatelky u spodní jde o samice a naopak. Nemohu to potvrdit, neboť jsem všechny odchovy prodal. Nejdéle jsem je vlastnil 6 měsíců kdy byli viditelně znát přírůstky a mláďata nevykazovala žádné problémy. Od letošního roku očekávám do budoucna lepší výsledky s ohledem na rapidně zlepšené chovné podmínky hlavně, co se týká prostoru a stabilizace celé chovné skupiny.  

Odchovy stáří sourozenců okolo 4 měsíců, rapidně rozdílného zbarvení

Geochelone-elegans-2.jpg 

Detail kde vynikne jejich impozantní krása, mláďata jsou opravdu nádherné

Geochelone-elegans-4.jpg 

6 měsíců a zde se už začíná projevovat odlišná rychlost růstu

%C5%BDelvy-036.jpg

Obtížnost chovu těchto nádherných želv:

Obtížnost chovu je z mého pohledu co mohu posoudit hlavně v náchylnosti těchto želv na stres, prašné prostředí  v návaznosti na změnu prostředí či majitele. Riziko ve venkovním výběhu se ještě zvětšuje. Pro dokreslení letos na jaře jsem prodal samici z důvodu možnosti zakoupení větší, kterou jsem měl v chovné skupině od počátku tedy už spoustu let a byla v pohodě a bez problémů až na řidší trus ve kterém měla jakoby méně natrávenou stravu, ale vzhledem, že už začala snášet a její váha se stále zvětšovala z původních 700 g až na 1070 g tak jsem to připisoval její velké žravosti a jinak netrpěla ničím, byla aktivní a čilá, proto jsem nepovažoval za nutné na tom něco měnit nezasahoval jsem do jejího života. Kdy ani mikroskopicky jsem nikdy neshledal žádný problém. Nového majitele jsem upozornil a varoval před choulostivostí těchto želv s všeobecně špatnou odezvou na jakoukoliv léčbu. S tímto druhem začínal, a ihned během krátké doby ji začal s veterinářem na tento problém léčit a zhruba po 3 měsících po stupňujících se komplikacích a hubnutí až na váhu, kterou měla před lety okolo 700 g umírá, přitom to byla bezproblémová želva škoda, trochu si vyčítám, že jsem se ji zbavil přece jen mě za ta léta určitým způsobem přirostla k srdci, žel pozdě.

Já osobně to připisuji choulostivosti těchto želv na jakékoliv zásahy do jejich životy a když se ohlédnu zpátky při závažnějších problémech nepomohla většinou žádná léčba, a želva vždy uhynula bez ohledu na léčbu a moji snahu. Názory na toto se mohou různit, ale moje zkušenosti jsou takovéto. Nedoporučuji ani do zaběhlé skupiny přidávat nové jedince kdy příchod každého nového vyvolá nestabilitu, nedoporučuji venkovní výběh pokud není přizpůsoben tomuto náročnému druhu žel, nedoporučuji při léčbě antibiotiky ji opakovat pokud napoprvé nezabrala, nedoporučuji léčit rýmu, pokud to želvě nečiní viditelné potíže. To vše podle mě vede ještě k prohloubení problémů a následná léčba na rozdíl od jiných druhů želv není tak úspěšná. Na pitvu a výsledek jedné z želv se můžete podívat zde, kde jsem u menší želvy samice našel obrovský močový kámen viz. obrázek. Ztráta želvy pak vždy bolí. 

 Kámen, který jsem v močovém měchýři našel, měl průměr asi 5 cm a byl příčinou úmrtí

Pitva-uhynul%C3%A9-G.elegans-004.jpg

Závěrem:

Každého musím předem upozornit, že s obtížněji chovaným druhem jsem se ještě osobně nesetkal. Čím to je opravdu na 100% nevím, ale když vezmu v potaz názory jiných chovatelů nebudu daleko od pravdy. Spoustě z nich se při vyslovení Geochelone elegans naskáčou pupínky a husí kůže nejen z neúspěchů v chovu těchto želv, ale i finančních ztrát, které s nimi měli. Také spousta z nich od chovu úplně upustila. To všechno mě jen utvrzuje v přesvědčení, že jde o nejobtížněji chovatelný druh suchozemských želv, které jsou běžně dostupné na trhu. Elegans v žádném případě nesmí přijít do styku s jiným druhem želv neboť v jejich trusu, který po sobě běžně všechny želvy konzumují, jsou organismy, co jiné druhy nesnáší a hrozí, že dostanou průjmy až katary a platí to i obráceně.

S tím má zkušenost kamarád chovatel, který takto přišel během měsíce o všechny želvy, které umístil do společného výběhu. Pokud mě nějaká tato želva uhynula je pravdou, že se to stalo během prvních 10 měsíců od pořízení. To nasvědčuje o faktu komplikované adaptace želv na nové podmínky a dokáže je položit i nemoc, která se jindy obejde bez problémů a dá se jednoduše zvládnout. Viz. Moje bezproblémová želva. Při nákupu se pokud to dokážete posoudit vyvarujte želv z odchytu velice špatně se přizpůsobují a většina dříve či později uhyne.

Něco navíc:

Je zřejmé, že želvy Geochelone elegans potřebují pro úspěšný chov něco navíc na rozdíl od jiných druhů, které nejsou tak náchylné a jsou daleko více přizpůsobivé. Poznatky se dají shrnout do několika bodů, které je dobré se snažit dle možností dodržet:

1. Neměnné a stálé prostředí přizpůsobené ročnímu období

2. Vhodnou a vyváženou stravu

3. Vhodné chovné podmínky včetně osvětlení s UV zářením

4. Stabilní a pokud možno neměnnou chovnou skupinu

5. Speciálně navržený venkovní výběh s temperováním v noci a při chladném počasí

6. Vyvarovat se činnosti, jež jim mohou způsobit stres a omezit je na minimum

7. K veškeré léčbě přistupovat opatrně a posoudit zda je opravdu nutná, neléčit naslepo

8. V žádném případě nekombinovat s jiným druhem želv

 

Každý druh želv potřebuje Ty svoje ideální podmínky pro chov, ale spousta jiných druhů se dokáže bez problémů v ledasčem přizpůsobit a výrazně slevit ze svých domovských nároků a zvyklostí. O tomto druhu si to, ale vůbec nemyslím!!

Všechny tyto podmínky je velice těžké zajistit hlavně pro početnější chovnou skupinu želv. Při každém nezdaru jsem si už vícekrát pohrával s myšlenkou to také vzdát a upustit od chovu G,.elegans, ale je to pro mě příliš velká výzva než abych to uskutečnil, a postupem času se mě daří odhalit tajemství chovu těchto na pohled nádherných želv hvězdnatých. Proto začínajícím chovatelův tento druh nedoporučuji a radím získat počáteční zkušenosti s nějakým méně komplikovaným druhem a pak teprve se vrhnout na tuto krásku a věřte, nebude to v dlouhodobém chovu lehké:-))) Ani náklady na chov nejsou zanedbatelné hlavně u chovných a větších skupin v zimním období kdy potřebují simulovat suché a teplé léto.

Úvaha o želvách a.........

Kde jinde tuto svoji myšlenku prezentovat než na stránce těchto želv ač se to týká všech druhů. U všech suchozemských želv, se kterými jsem se osobně setkal v mém chovu, se občas napříč všemi druhy najde jedinec bez ohledu na délku pobytu u mě a jiné aspekty, který začne postupně chřadnout a ubývat na váze bez příčiny. Odborné vyšetření nikdy neprokázalo žádnou nemoc ani následná pitva nevnesla do objasnění úmrtí světlo. Proto jsem došel k závěru, že když se jednou želva rozhodne z jakéhokoliv důvodu odejít z tohoto světa a kolikrát to trvá mnoho měsíců neodradí ji od toho žádná léčba ani ty nejlepší podmínky. Proč? To ví bohužel jen ona sama a jediné co mě v těch chvílích napadá, že její čas zde se naplnil a čeká to každého z nás. K tomuto závěru mě vede nezjištění příčiny úhynu a vždy dle posouzení vzhledu jedince a jejího krunýře jde o starší plně adaptované želvy.

 Miloš Junek 

14. 2. 2011  končím s chovem tohoto druhu a želvy jsou jako celou skupinu 4,3,0 prodávám Němci žijícímu ve Španělsku s kterým jsem v kontaktu a příští rok k němu jedeme na pozvání zkontrolovat želvy :-)). Někdo může říci, že jsem to vzdal, ale dostal jsem se do situace, kdy mě dorůstají do dospělosti skupiny G.pardalis a G.radiata a začínal nastávat problém s místem v zimních výbězích a bohužel nemám už možnosti prostory rozšířit. Jediné řešení bylo tedy zbavit se prostorově jednoho druhu želv co nezimují. Volba nakonec padla právě na G.elegans, ale rozhodnutí nebylo lehké a nejraději bych si nechal všechny, ale jeden nemůže mít všechno. Samozřejmě v rozhodování hrála roli jak náročnost chovu těchto želv, možnosti rozšíření skupiny v budoucnosti, nároky na venkovní výběh....... Za "utržené" peníze jsem přikoupil 5ks G.radiata z Německa ve velikosti 1 - 2 kg a rozšířil svoji stávající početnou skupinu.

Délka chovu druhu Geochelone elegans 2003 - 2011

Copyright ©

Malé želvy Geochelone elegans
Malé želvy Geochelone elegans
Malé želvy Geochelone elegans
Malé želvy Geochelone elegans
Malé želvy Geochelone elegans
Malé želvy Geochelone elegans
Malé želvy Geochelone elegans
Malé želvy Geochelone elegans
Malé želvy Geochelone elegans
Malé želvy Geochelone elegans
Malé želvy Geochelone elegans
Malé želvy Geochelone elegans
Malé želvy Geochelone elegans
Malé želvy Geochelone elegans
Malé želvy Geochelone elegans
Malé želvy Geochelone elegans
Malé želvy Geochelone elegans

Kniha o chovu želv

Začínáme se schozemskými želvami

299 Kč

koupit

Mohlo by vás zajímat

Regulace svitu žárovek.jpg

Regulace svitu žárovek

Ochrana před praskáním výhřevných žárovek

199 Kč

koupit

Rychlý kontakt

  Miloš Junek
  Chovatel želv
 +420 603 268 990
 euzelva@seznam.cz

Zasílání novinek