chov a prodej želv od chovatele
Kontaktujte mě:

Miloš Junek, 603 268 990

euzelva.cz > Černá kronika > Nalezená želva

Nalezená želva

Našli jsme želvu

udiv.jpg

Co dodat více k nadpisu, vykračujete si na procházce, výletě, po zahradě a hle, před Vámi si to štráduje nebo vykukuje želva. V první moment nikdo z Vás nezkoumá, zda jde o suchozemskou nebo vodní, ale k tomu se ještě dostaneme. Údiv nezná mezí. Jako člověk, který viděl želvu pouze v Zoo nebo na obrázku a těch lidí je většina, poznáte jistě pouze to, že jde sice o želvu, ale jakou, jestli vodní nebo suchozemskou, prostě nevíte. Spousta nálezců se rozhodne si ji ponechat dočasně nebo natrvalo a snaží se ji "zachránit". Samozřejmě je řeč o želvách nalezených na území CZ, nikoliv někde na dovolené v Řecku, tam vyfotit a nic víc to musím zdůraznit.

To je sice pěkné, nechat si ji, ale má to i své úskalí. Bezradnost v první chvíli, jak se k ní chovat a zařídit jí stravu, ubytování...je slyšet v hlase nebo lze číst v řádcích těch, co se rozhodli na mě obrátit s prosbou o radu a pomoc. Na prvním místě by měla být snaha najít majitele želvy všemi dostupnými prostředky, jako například vylepení plakátů, děti se mohou poptat ve škole kamarádů, sousedé.......vždyť doma ji většinou usilovně hledají a neobejde se to bez slz. Pokud je naše snaha najít majitele neúspěšná, musíme se rozhodnout, co bude dál. Jak tedy postupovat, aby vše dopadlo dobře a zvíře nám neuhynulo.

Pokusím se sestavit jakýsi návod, jak by měl každý nálezce postupovat.

Zjišťujeme druh želvy

V první řadě a nejdůležitější je zjistit, co vlastně máme za želvu. Vodní či suchozemská želva? Pro odborníka snadné, pro laika těžký oříšek. Mohu říci, že většina nalezených želv jsou vodní želvy a usuzuji tak podle toho, jak mně lidé volají či píší. Takže rada, jak to vyřešit je kontaktovat někoho, kdo se v želvách vyzná, a to chovatele želv, Zoo, veterináře....v nejbližším okolí, protože ji musí buď vidět osobně nebo alespoň nafotit a poslat na email. V pohodě můžete kontaktovat mě, rád Vám určím, zda jde o vodní či suchozemskou želvu a u nich popřípadě i druh. Čím více fotografií pošlete, tím lépe.

Určujeme druh želvy sami - Vodní želva

Jak laicky poznat vodní želvu Vám nastíním v pár bodech:

- kůže vodní želvy působí dojmem, jako by byla vosková

- mezi drápy na nohou má plovací blány

- některé druhy mají na kůži výrazné pruhování

- její karapax "krunýř" působí sploštěle a nemá ho klenutý a je hladký na omak

Nejčastěji můžeme najít želvu nádhernou a poznáme ji podle červeného pruhu na hlavě za okem

vodni-zelva-nadherna.jpg

zelva_nadherna.jpg

 Více v článku: Vodní želvy

Určujeme druh želvy sami - Suchozemská želva

Jak laicky poznat suchozemskou želvu Vám nastíním v pár bodech:

- kůže je matná a málo barevná

- mezi drápy na nohou nemá plovací blány

- její karapax  "krunýř" je většinou hodně klenutý a hrubší na omak

Nejčastěji můžeme najít zástupce želv evropských druhů, jako například na prvním obrázku Testudo hermanni a druhém Testudo marginata.

t.hermanni-a-t.marginata-001.jpg

t.hermanni-a-t.marginata-002.jpg

Důležité rozhodnutí do budoucna

Takže berme to tak, že už víme, co máme doma za druh, a můžeme poskočit do druhé fáze. Čeká nás důležité rozhodnutí , zda si želvu ponecháme nebo u nás najde pouze dočasný přístav, protože o chovu želvy vůbec neuvažujeme bez ohledu na to, či jde o vodní nebo suchozemskou želvu. V obou případech nás tedy čekají určité kroky a opatření.

Pokud ano, stačí si nastudovat pouze chovné podmínky pro ten či onen druh a hurá do toho. Co se týče suchozemských a vodních želv najdete kompletní servis od A - Z na tomto mém webu http://www.euzelva.cz/. Z úředního hlediska většina druhů spadá pod CITES a pokud nález ohlásíte na úřadě mohou Vám ji svěřit do dočasné péče a pokud se do šesti měsíců nepodaří najít původního majitele želvy, vystaví Vám nové doklady s původem "U" a tím vlastně legálně svěří do trvalé péče a vlastnictví. Může to však také skončit zabavením nalezené  želvy bez ohledu na Vaše stanovisko,výsledek se předem nedá určit a vše je v rukách daného úředníka. Vše je tedy na Vás se všemi možnými důsledky.

Nechceme žádnou želvu!

Rozhodnutí tedy padlo, ale jak se zachovat teď? Máte více možností, jak se želvy zbavit.

- dohledat původního majitele

- oslovit chovatele příslušného druhu a nabídnout mu ji

- podat inzerát

- nabídnout želvu ve svém okolí

- odevzdat želvu do útulku pro zvířata či záchytné stanice

- nabídnou některé Zoo

- pustit ji opět do přírody - poslední možnost

U želv všeobecně je to vše trochu složitější, neboť hodně druhů spadá pod CITES. Vaše zákonná povinnost je tedy želvu odevzdat například na městský úřad.......a ten rozhodne o dalším postupu.

 Kajmanka dravá

kajmanka-drava.jpg

Závěrem:

Jak to nakonec dopadne, je tedy zcela ńa Vás. Při nálezu ale buďte opatrní při manipulaci, neboť vodní želvy jsou převážně masožravé a dokážou způsobit na rukou ošklivé zranění, pokud Vás kousnou. Jsou mezi nimi i hodně nebezpečné druhy jako například Kajmanka dravá. Možnost, že potkáte zrovna ji je malá, ale vyloučit se nedá. To u suchozemských želv nehrozí nic, málokterá Vám dokáže nějak ublížit a většinou se před Vámi schová do krunýře, protože se bude bát více než Vy. Prostě opatrnosti není nikdy dost a dokud nezjistíte, co jste to našli za druh, buďte ve střehu. Nemusíte se ihned shánět po stravě pro želvu neboť nepotřebují každý den jíst ani pít. Vodní želva také nepotřebuje ihned plnou vanu vody a tyto všechny kroky podnikejte, až teprve zjistíte, co to doma vlastně máte za želvu. Co říci nakonec? Ať je nalezení želvy její největší výhra v životě a najde u Vás nový domov, kde ji čekají jen ty kladné stránky želvího života.

usmev.jpg

                   Copyright ©

Kniha o chovu želv

Začínáme se schozemskými želvami

299 Kč

koupit

Mohlo by vás zajímat

Regulace svitu žárovek.jpg

Regulace svitu žárovek

Ochrana před praskáním výhřevných žárovek

199 Kč

koupit

Rychlý kontakt

  Miloš Junek
  Chovatel želv
 +420 603 268 990
 euzelva@seznam.cz

Zasílání novinek