chov a prodej želv od chovatele
Kontaktujte mě:

Miloš Junek, 603 268 990

euzelva.cz > Černá kronika > Želví Černá kronika

Želví Černá kronika

Želva na listině smrti

cerna-kronika.jpg

Každý z nás chovatelů suchozemských želv se občas ocitne v situaci, kterou mu nikdo nezávidí. Zakoupení prokazatelně nemocné želvy či jiného zvířete je největším strašákem všech chovatelů. Protože mě mnozí z Vás žádají o zveřejnění takovéhoto chovaní, založil jsem tutu kroniku, kde se můžete podělit  s ostatními o špatnou zkušenost a hlavně varovat před koupí zvířat z neznámých zdrojů, hlavně z faremních dovozů. U suchozemských želv jsou nejvíce problémové tyto druhy: Geochelone pardalis, Testudo horsfieldi a v menší míře i další. Želvy se masivně dovážejí a na svém webu často před takovýmto nákupem varuji, neboť riziko zakoupení nemocného zvířete je obrovské!!! Dlouhé cestování, nevyhovující podmínky chovu, parazité, nevhodná strava a stres se zákonitě podepíší na stavu želv. Obrázek o prodejci a praktikách ať si každý udělá sám.

1) Dobrý den,
mluvila jsem s vámi ohledně problému s prodejem a poté úhynem želvy pardálí od pana .........Jednalo se o želvu z dovozu, což jsem pochopitelně neměla vůbec tušení a nikdy bych takový obchod nepodpořila.
Bohužel stalo se, želva zemřela, byla promořená parazity a velkou roli zde sehrál i transport (pašována ze Zambie s pobytem v Itálii), želvu jsme nechali pitvat a výsledek Vám pošlu také. (na Vaší adresu nemám skener, abych poslala mailem v příloze).
Od chovatele jsme byli nuceni vzít želvu druhou (okamžitě nahradit tu původní, aby syn nic nepoznal), která vypadá na první pohled mnohem čilejší, má pevnou stolici, méně pije a to při vytvoření stejných podmínek jako u předešlé uhynulé.
Protože se mi velmi příčí obchod s živými tvory, chtěla bych udělat něco proto, aby lidé tohle věděli a takovému obchodu se mohli vyhnout.
Domnívám se, že "chovatel" nám snad zaplatí peníze za pitvu i kupní cenu želvy, poté bych vás poprosila o radu, kam bych se měla obrátit a kde bych měla na takovéto nakládání (nehumánní) upozornit, chápu, že tím asi mnoho nezmůžu, ale nejde být k něčemu takovému lhostejný...
Možná, kdyby i na vašich stránkách lidi mohli číst, že je opravdu dobré koupit želvičku narozenou tady by věci pomohlo.(nevím, jak to dokladovat, možná samotný fakt, že vy máte želvičky v malém množství a pán ( a takových je určitě více) transportuje jedenkrát týdně...) a má zvířat obrovské množství a nabídku také velmi obsáhlou!
Všimla jsem si, že je i klub chovatelů želv, tam také na toto upozorním, ale kam dál?
Pochopitelně budu dělat pánovi (a podobným) velmi špatné recenze, nevím, co tím dokážu, ale jedno mi to být nemůže...
Pes štěkne, ozve se, když ho něco trápí, bolí, ale želvička nevydá hlásku a musela prožívat něco otřesného...
Možná i pro Vás bude přínosné vidět výsledky z jiného "chovu" a až kam může vše "zajít".
Zítra budu odesílat výsledky pitvy panu.......... a pošlu i kopii Vám, třeba budete moci další zájemce i Vy poslat za koupí želvy či jiného exota, k slušnému chovateli, který se na obchodech, stresech a týrání zvířat nijak nepodílí.

S pozdravem Edita Dudková

geochelone-pardalis-1.jpg

geochelone-pardalis-2.jpg

geochelone-pardalis-3.jpg 

geochelone-pardalis-4.jpg

dopis-chovatelky-zelv.jpg

2) Ráda bych se se všemi milovníky zvířat a nejenom želv podělila o další smutnou zkušenost (už druhá želva)...Ať už chcete pomoci své želvičce jakkoliv, určitě to děláte v dobré víře, ale vždy se obraťte na odborníky, veterináře, kteří dané problematice rozumí a se zvířaty, na které mají specializaci. Rozhodně se vyhněte preparátu !!! DECTOMAX (účin. látka Doramectin), kterou náš veterinář injekčně aplikoval do naší pětileté pardálí želvičky, která díky tomu během dvou dnů zemřela. Přitom byla naprosto zdravá, čilá, žravá, šli jsme pouze na odčervení...
Tento výrobek se prý používá běžně pro plazy, některé druhy psů a na kočky, ale pozor!!! je schválen na hospodářská zvířata!!!! (je snad rozdíl mezi kozou a ani ne 300 gramovou želvičkou!!!), menší druhy prostě zabíjí!!! Veterinář sice chybu nakonec uznal a nahradí nám kupní cenu želvičky, ale život té naší, která díky tomuhle svinstvu zemřela nikdo nevrátí...Buďte proto velmi ostražití a klidně se obraťte na pana Junka, který vždy a ochotně se vším poradí. Já to bohužel udělala pozdě a dopadlo to strašně...
Děkuji. S pozdravem Edita Dudková

3) Posílám příběh svůj a mého kamaráda. (píše majitelka zakoupené želvy)
Na inzerci bazoš byl inzerát "Prodám želvu pardálí.Koupil jsem si dvě a ta jedna vytlačuje tu druhou.Má asi 3/4roku.Cena 2300.-Ostrava tel.737 013 164 email: pavlikos@gmail.com

",byla tam i fotka. Telefon zvedla slečna,když jsme si chtěli domluvit návtěvu na 16.00hod., tak jí to nevyhovovalo, protože prý má přednášku a může až v 19.00 hod.(asi aby byla venku tma), že bydlí na koleji a chodí do 1.ročníku na zdravotní školu, proto nám radši želvu donese na zastávku autobusu k nemocnici. Želva je bratra a ona jí tady jen prodává. Moc se nám to nelíbilo,ale vysvětlení dávalo smysl. Želvu donesla synpatická blonďatá slečna menší postavy měla jí v plastové krabici s hoblinami,které voněly. Želvičku jsme si prohlédli venku pod lampou, zdála se být v pořádku měla pěkný pevný krunýř, byla z části schovaná, očka měla přivřená, ale to sjme přičítali tomu, že se bojí. Nožkama hýbala,zadeček měla čistý a voněla po hoblinách.

Slečna nám dala kupní smlouvu typu:Datum, prodejce, kupující, prodej želvy pardálí cena 2300.-, podpisy obou stran. Omlouvala se, že nevěděla jak to má napsat, protože želvu prodává poprvé. Ona nám dala želvu my jí peníze. Na dotaz zda můžeme kontaktovat bratra o způsobu chovu, aby měla želvička podobné podmínky odpověděla samozřejmě. Druhý den ráno jsme zkoušeli volat bratrovi, ozvala se hlasová schránka. Email přišel nedoručený a inzerát byl už vymazaný. Tušili jsme, že je něco špatně. Je tomu 14dní a želvička skončila u veterináře s 20%šancí na život. Lékařka říká, že jí předávkovali vitamínem A, aby byla schopná prodeje a nebyly poznat důsledky špatného chovu. Kdyby jí prodali takovou jáká byla před předávkováním měla by určitě větší šanci se vyléčit. To co tyto lidské zrůdy dokázaly se vymyká zdrávému rozumu. Je to hyenysmus a těm všem kteří dokážou vydělávat na něčí bolesti přeji OKO ZA OKO, ZUB ZA ZUB. Zdenka Burdková

Tady je adresa Slečny na kterou si dejte POZOR:

Petra Částková, Pavlovičova 258, Valašské Meziříčí.

4) Co se vše může stát aneb el. zkrat

chtěla bych se s Vámi poradit. Z předmětu zprávy je patrné, co se stalo. Po dovolené jsme se vrátili domů, o želvu se pravidelně (týden) starala přítelova matka. Po návratu nám sdělila, že přestalo svítit světlo.To jsem zkontrolovala (máme jej na časový spínač), žárovka byla v pořádku, asi byl jen vadný kontakt a světlo začalo zase svítit. V ten samý den jsme šli ještě na menší tůru a vrátili jsme se až k večeru. Po  návratu nás čekalo velmi nemilé překvapení - terrárko bylo celé začouzené a samozřejmě želva v něm :( Po rozebrání terária jsme se dopídili toho, že byla vadná objímka žárovky, která patrně zkratovala. Substrár jsme měli lignocel a nějaké eko granule pro plazy...

Ale proč Vám to píšu... Želvák vše přežil, ale samozřejmě má následky. Požár byl v neděli, bylo 8 večer, nikomu jsem se nedovolala, jen na pohotovost. Tam mi řekli, že by želvě píchli maximálně vitamín a dali kapky do očí (ještě neměla žádné příznaky narušení). Vzali jsme ho ten večer hned ven, na čerstvý vzduch, aby se proběhl v trávě (měli jsme ohrádku, ale dosloužila a letos jsme novou vybudovat nestihli), vypadal, že mu nic není, jen měl trochu nateklé oči (počínající zánet...)

V úterý už byl želvák úplně apatický, od neděle (doposud) nic nežral. Oči mu natekly tak, že neviděl a začaly se mu dělat bubliny u nosu. Vzala jsem ho ihned na veterinu (ke kolegovi se zaměřením na plazy) - dostal inj. atb. inj. vit A a na oči opthalmo septonex a opth. framykoin mast.

Nyní se jeho stav zlepšuje. Mast mažu 3x denně, prokapávám pravidelněji (i když oči neotevřel), dávám mu tak 1-2x denně vlažné koupele. Dnes už jedno oko otevřel, ale vždy jen na chvíli, je vidět, že ho má kalné a zatím o žrádlo stále nejeví zájem (nic z oblíbených jídel ho nebere). Zítra máme jít na kotrolu, popřípadě dostane další inj. s atb.
Vás se chci zeptat, co pro něj ještě můžu udělat? Popřípadě za jak dlouho by mohly příznaky infekcí odeznít? Ty bubliny u nosu, myslíte, že je to zápal plic? Četla jsem už fórum na stránkách euželva, ale hlavičku mi želvák nevytahuje, aby se nadechl, resp. nedusí se.

Udělali jsme mu nové, provizorní terárium, pouze s lignocelem a komplet novým světlem. Zkouším ho stále krmit...nechala jsem ho před chvíli prolézt po bytě. Vypadá o 50% lépe, než v to úterý. Mě ze všeho nejvíc děsila ta apatie, teď se umí i vzepřít, zahrabe se, proleze se, ale většinu času stejně spí.

O želvu bych nerada přišla, chovám ji od dětsví (asi od 10 let) a mám k ní určitou vazbu. Žádné nemoce ani komplikace jsme doposud řešit nemuseli, tak to prožívám o to více. Nerada bych něco zanedbala. Na závěr se jedná o želvu 4-prstou, stráří asi (u nás v chovu) 13 let, váha 450g (poslední vážení na veterině) a krunýř má pevný.
Předem děkuji za Vaši odpověď a pochopení.
Přeji hezký zbytek dne. Renata

5) Dobrý den,
Pane Junek mám na Vás dotaz. Asi by jsem začal mojí zkušeností:
Někdy v Říjnu lonského roku jsem se rozhodl udělat radost jak přítelkyni která chtěla želvu již od děckých let tak mému synovi a želvu pořídit. Jelikož nemám s chovem želv žádné zkušenosti vyrazily jsme s rodinou do Prahy na terrabazar. Po dlouhém rozmýšlení jsme si vybrali želvu pardálí a to z více důvodů. Líbí se mi,že želva nepřezimuje a je aktivní takřka po celý rok dále má jeden z nejhezčích krunýřů které jsme vyděli a navíc máme velkou zahradu a dům, proto není problém vytvořit takové velké želvě vhodné podmínky k chovu.

Želvu jsme tedy pořídily za necelé tři tisíce a jeli spokojeni domu. Pán který Nám želvu prodal Nám podrobně vysvětlil co želva potřebuje a co pro ni máme koupit aby se měla nejlépe jak to jde. Zdálo se,že tomu asi rozumí. Po příjezdu domů jsme udělali přesně podle rad terárko a sedli k pc a dalších pár dnů ztrávili nad publikacemi, aby jsme se dozvěděli o chovu co nejvíce. Nicméně želvička se nám zdála již od samého začátku malátná a většinu dne jen prospala. Dny ubýhali a snimi i energie želvy. Zkoušeli jsme vše možné, koupily knihy aby jsme se dozvěděli vše potřebné, ale nic nebylo platné. Želva nepřibírala na váze naopak začala ztrácet. Jsem si téměř jistý, že jsme jí vytvořily vhodné podmínky!

Abych to zkrátil nepomohlo nic, želva posledních 14 dnů přestala jíst a ani nevylézala z úkrytu. Bohužel než jsme se dostali k veterináři želva před dvěma dny uhynula. Kluk je z toho dost špatný. Dle mého názoru se jednalo o želvu z importu a pán byl pouze překupník. Scháníme tedy želvu novou když už máme vše potřebné pro její chov. netrváme na želvě Pardálí, ale líbylo by se nám aby opět nejlépe nezimovala. Určitě chci želvu od chovatele který má zkušenosti, poradí mi s konkrétním druhem želvy abych mohl želvu z jeho chovu ve zdravý dovést až k dospělosti a želva dělala radost celé naší rodině mnoho desítek let. Po předchozí zkušenosti bych byl i rád kdyby mi chovatel ukázal rodiče želvy kterou koupím a podmínky v jakých on sám želvy chová.

Našel jsem Vás na internetu jako chovatele želv. Píšete ,že prodáváte želvy z vlastního chovu, bylo by možné nejlépe přiject k Vám a koupit si želvu přímo tam? Jak jsem pochopil dovážíte želvy v plánovaných okružních jízdách, ale jistě pochopíte,že po mích zkušenostech nejspíše z importu si chci být 100% jistý, že želva je od chovatele a bude naprosto v pořádku.

Váš web je nejobsáhlejší co jsem zatím našel a je také nejlépe zpracovaný,ale jak se říká důvěřuj ale prověřuj. Jistě mě chápete taková želva je na celý život a nechci se opět spálit. Čert vem peníze, ale i když jsme měli želvičku krátce všechny Nás její úhyn dost zasáhl.....

6) Aneb zajíc v pytli

Dobrý deň, bohužiaľ sa vaša predpoveď splnila.... urobil som úplne amatérsku chybu kupovať hybernujúce zviera čiže mačku vo vreci .... hoci mám subadultné stepky už niekoľko rokov, nikdy predtým som takto detailne nevidel dospelú samicu v plnej jej veľkosti, tým pádom ma zmiatli aj mierne napuchnuté zadné končatiny, naivne som sa domnieval že je to tuk a nechal sa rečami predávajúceho ovplyvniť o jej bezproblémovom stave ....

Po príchode domov a zreteľnej zmeny opuchu a tvorbe podliatin sa mi začalo vyjasnievať ... nikdy som sa s niečim podobným nestretol u mojich korytnačiek a ťažko mi bolo aj zadať opis jej stavu na internete aby som sa aspoň trošku priblížil diagnóze napokon som sa kombináciou slovenských a českých výrazov dopracoval k záveru že sa mohlo jednať o zlyhanie ľadvín a močového mechúra, do takej miery, že zviera bolo doslova na prasknutie plné vody ... želvu som chtiac nechtiac musel urýchlene (ale čo najšetrnejšie) prebudiť a po prebudení ostalo živé ešte takmer dva dni ... kým bola zavodnená, snažila sa aj vyvíjať aktivitu ale paralýza zadných končatín jej to moc neumožňovala ...

Takto sa držala takmer jeden deň ..... na druhý deň zo seba vypustila kloakou kvantum vody - moč bola číra tekutina s hnedozelenkastým odtieňom hustejšej konzistencie bez žiadnych známok bielkoviny, čo može znamenať pokročilejšie štádium nefunkčnosti ľadvín, čiže už pred zazimovaním  .... ďalej by pripadala do úvahy ako následok tejto disfunkcie dna, čiže nevyplavovanie spomínanej bielkoviny, tvorba kryštálikov usadzujúcich sa na kĺboch a tým pádom spomínaný opuch zadných končatín, alebo ďalší možný následok - celková otrava organizmu toxínmi z nevyplavenej moči. po vypustení tejto kvapaliny začali udalosti naberať rýchly spád (necelého pol dňa) zprvoti to trochu klamne vyzeralo na zmenu k lepšiemu, nohy výrazne odpuchli a začala nimi aj trošku hýbať, no po krátkej chvíli sa z nej doslova pred očami začal vytrácať život a jej pekné oči pomaly ale iste vpadali hlbšie a hlbšie do očných jamiek až nakoniec skonala.

Moj názor je taký, že želva už mala svoj osud spečatený už pred zazimovaním avšak spánkom ho spomalila. avšak mojou manipuláciou pri kúpe (hoci veľmi opatrnou) a následným transportom (chvenie a otrasy vo vozidle) sa mohli v želve neúnosným vnútorným tlakom poškodiť vnútorné orgány a týmto skutkom som iba urýchlil neoddialiteľné. Nemyslím si, že po pokojnom prebudení by ľadviny obnovili svoju funkciu a všetko spomínané by sa neudialo. alebo sa mýlim? zaujíma ma váš názor lebo všetko vyššie uvedené sú iba moje dohady, s nikým som to nemal možnosť kozultovať , jediné z čoho som čerpal sú útržky z internetu, z fór, atď ...zvažoval som aj pitvu nech sa dozviem čo najviac informácií do budúcna ale váham kvoli financiám, už som ich stratil viac než dosť...od predchádzajúceho majiteľa by som sa aspoň rád dozvedel presnejšie informácie ohľadom zazimovania ale ten bohužiaľ prerušil kontakt hneď ako sa dozvedel že nastali problémy.

Ťažko povedať či na mne úmyselne spáchal podvod alebo to bola naša obojstranná nevedomosť, ale vyzeral byť v pohode, bolo vidieť že o chove suchozemských korytnačiek čo-to vie a jeho vystupovanie bolo priateľské a plné rád, čiže chcem veriť že to nebol jasný zámer .. maximálne nejaký tušák.....to je teraz ale irelevantné, spätne to nemám energiu riešiť. ak v tom bol úmysel tak verím na karmu, no blbec som bol v prvom rade ja, mne ostal čierny peter a za chyby sa proste platí. toto bola pre mňa veľká a aj sakra drahá skúsenosť a plynie mi z nej niekoľko nových zásad týkajúcich sa nielen chovu korytnačiek .

Bol by som vám veľmi vďačný za váš názor na moje domienky ohľadom diagnózy. S odpoveďou sa však teraz už nemusíte ponáhľať. Na margo veci , by som sa chcel v mene všetkých chovateľov suchozemských korytnačiek poďakovať za váš web, v cz/sk jazyku sa jedná hádam o najprehľadnejší a najucelenejší zdroj informácií týkajúceho sa tohto hobby a je naozaj veľkým prínosom. Je vidieť že vaša práca je vašim koníčkom a odvádzate ju naozaj dobre! Ďakujem
S pozdravom  Peter

euzelva: Z toho plyne jediné, nikdy nekupovat zajíce v pytli! Zimující želvy se nikdy neprodávají, a pokud to byl opravdu chovatel suchozemských želv moc dobře věděl v jakém stavu želva je a co prodává. Snažil se želvy zbavit ještě hibernující, protože moc dobře věděl, že po probuzení 100% uhyne a o tom nebylo pochyb!!! Pokud při zimování dojde ke zdravotním komplikacím, tak želva uhyne ihned anebo okamžitě po "startu organismu" tedy při probouzení z hibernace.

Copyright ©

Kniha o chovu želv

Začínáme se schozemskými želvami

299 Kč

koupit

Mohlo by vás zajímat

Regulace svitu žárovek.jpg

Regulace svitu žárovek

Ochrana před praskáním výhřevných žárovek

199 Kč

koupit

Rychlý kontakt

  Miloš Junek
  Chovatel želv
 +420 603 268 990
 euzelva@seznam.cz

Zasílání novinek