chov a prodej želv od chovatele
Kontaktujte mě:

Miloš Junek, 603 268 990

euzelva.cz > Želví roky v čase > Želví rok - 2012

Želví rok 2012

Želví svátek

zelvi-rok-2012.jpg

Další rok utekl jako voda a je čas začít pomalu přemýšlet, jaký bude ten letošní. Na probouzení je ještě dostatek času a želvy vesele spí. Doufám, že až nastane ten správný čas, všechny želvy úspěšně probudíte a budete mít opět spoustu želvích starostí po celý želví rok 2012. Tak jako loni a předloni jsem se rozhodl opět vést jakýsi deníček nejběžnějších druhů chovaných suchozemských želv Testudo hermanni, T.marginata a T.graeca.

Pro letošní rok nebudu upřednostňovat některé konkrétní želvy a to je změna proti minulým rokům, ale budu se věnovat celým skupinám napříč chovem. Včetně všech dat doplňovaných po celý rok, jako váhy, snůšky.... a další podrobnosti z celého chovu. Prostě takový normální želví rok a nezapomenu i na další zajímavosti ze života ostatních želv. Takže Vám všem želvařům přeji brzký ostrý start.

11. 1. 2012

Všechny želvy spí a při zběžné kontrole v zimovišti jsem nenarazil na žádný podstatný problém. Ve venkovních výbězích to zatím vypadá smutně, bez želv a sněhu. Jediné, čemu se daří, je tráva.

zelvi-rok-2012-003.jpg

zelvi-rok-2012-001.jpg

10. 2. 2012

Kontrola části zimujících želv a to druhů Testudo graeca a marginata. Teplota v tomto zimovišti +5°C. Želvy jsou těžké, bez výtoků a náznaků možných problémů. Venkovní teplota dlouhodobě -10 až - 20°C! Zařízení udržující teplotu +4°C pracuje bez problémů i v těchto velkých mrazech. Ač to zatím nevypadá, tak jakmile se začnou zvedat teploty, želvy ucítí příchod jara a začnou se probouzet a počítám v první polovině března. Povšiměte si námrazy v zimovišti ve vrchní části. 

zimovani-zelv-001.jpg

zimovani-zelv-003.jpg

zimovani-zelv-002.jpg

zimovani-zelv-004.jpg

pocasi-od-9.2.2012.jpg

29. 2. 2012

Tak už to máme tady. Želvy se začínají probouzet a někteří jedinci se dokonce vydávají na první obchůzky. Venkovní teplota dnes +10°C a polojasno! Prostě jaro je ve vzduchu a zvířata to cítí. I když teploty ještě spadnou dolů, nebude to určitě na dlouho. Dlouhodobá předpověď na březen je velice příznivá a má být nezvykle teplo - uvidíme, jak se trefí. Každopádně po prohlídce zvířat jsem zjistil, že jedna třetina želv je již hodně neklidná a pravděpodobně začíná fáze probouzení. Samec T.hermanni na prostředním snímku si to peláší v klidu po ledu:-)). Nebude to dlouho trvat a začnou aktivovat T.marginaty, které jsou vždy o něco napřed. Pokud želvy takto mají možnost vylézat ven, nezapomeňte je vždy na noc uklidit do boudy, aby nezmrzly!!!!!

testudo-hermanni--marginata-29.2.12-001.jpg

testudo-hermanni--marginata-29.2.12-002.jpg

pocasi-od-1.3.12.jpg

19. 3. 2012

Konečně jsme se všichni dočkali, želví sezóna 2012 právě tímto víkendem začala naplno startovat. Venkovní teplota dnes v pondělí je +12°C a jasno! Sice pokles oproti vyloženě teplému jarnímu počasí během víkendu, ale i tak. Želvy se začínají houfně nahřívat a probouzení je v plném proudu. Hlavně druh Testudo marginata je hodně aktivní a samci se pokoušejí o páření a někteří jedinci už okusují trávu. Ostatní druhy ještě nejsou tak aktivní a jejich hlavní činnost se zaměřuje pouze na slunění. Letos nám ta sezóna začíná opravdu brzy a když počasí vydrží, můžeme očekávat i výrazně dříve začátek snášení. Výhled počasí je zatím super i s ohledem na probouzení. Na co si musíme dát pozor, jsou noční mrazíky, které stále hrozí a je zapotřebí želvy hlídat, jestli se na noc dostatečně schovají.

zelvy-19.3.12-001.jpg

zelvy-19.3.12-002.jpg

pocasi-19.3.12.jpg

9. 4. 2012

Venkovní teplota +10°C a jasno! Po velmi studené sobotě +5°C a nočním mrazu, kdy teploty klesly až na - 6°C se nám ve venkovních výbězích život opět zastavil a na obrat k lepšímu to zatím nevypadá. Předpověď je špatná a předpokládané teploty želvy moc nerozhýbou. Želvy jako kdyby to cítily, co přijde a spolehlivě se před špatným počasím ukryly. Některé se zahrabaly viz. obrázek a to neznačí nic dobrého. Očekávají špatné počasí a vrací se opět k odpočinku. Tentokrát jsem trochu zariskoval a nechal želvy i přes nahlášené mrazy ve venkovních výbězích! Dnes jsem všechny zkontroloval a mrazy jim neublížily a všechny je přečkaly bez úhony a jako úkryt jim posloužil i kus dřeva viz. druhý obrázek. Celonoční mráz, kdy již v 19 hodin bylo -2°C je nechal v klidu. Jak dokonale jsou tito tvorové přizpůsobeni na extrémní podmínky z pohledu studenokrevných plazů. Společně se želvami se budeme všichni těšit na lepší počasí.

testudo-hermanni-9.4.12-004.jpg

testudo-hermanni-9.4.12-005.jpg

pocasi-od-9.4.12.jpg

28. 4. 2012

Venkovní teplota +25°C a jasno! Na pár dní velmi slušná předpověď. Ideální čas pro transport želv do venkovních výběhů. U mě již většina z nich je od středy ve venkovních výbězích. Želvy si v pěkném počasí zvyknou na jiné teploty a následný pokles v budoucnu jim nebude dělat problémy. Dospělé želvy jsou již plně probuzené a nastal čas páření a hodování viz. Testudo gracea. Vypadá to sice ideálně, ale některé roky nazpátek již želvy snášely (25. 4. - Testudo marginata), takže začínáme nabírat mírné zpoždění a pokud pokles bude trvat déle, můžeme na tři snůšky zapomenout.

28.4.12-056.jpg

28.4.12-059.jpg

pocasi-od-27.4.12.jpg

1. 5. 2012

Venkovní teplota +26°C a jasno! Dnes je svátek práce, ale želvy ho nectí. První letošní snůška je tady, jak jinak než Testudo marginata. V 10:00 máme odsnášeno a tímto startuje každoroční koloběh snášení. I když tyto extrémně teplé dny vyburcovaly želvy k aktivitě, předpověď počasí s rapidním ochlazením nevěstí vzhledem k snášení nic dobrého. Každopádně uvidíme, co bude.

testudo-marginata-003.jpg

testudo-marginata-001.jpg

testudo-marginata-005.jpg

17. 5. 2012

Venkovní teplota +15°C a polojasno! Předpověď se zatím plní a želvy bohužel nesnášejí, jsou apatické a díky počasí jim prostě chybí teplo. Začínáme nabírat skluz a pomalu na třetí snůšku můžeme zapomenout. Výhled bohužel nevypadá moc dobře a po teplejším víkendu se nám opět ochladí a želvy začnou stagnovat. Nechci být nositelem špatných zpráv, ale pokud to takto půjde dál, tak se může stát, že nás čeká nejmenší počet vajec za poslední roky.

zelvy-17.5.12-030.jpg

pocasi-od-17.5.12.jpg

22. 5. 2012

Venkovní teplota +26°C a polojasno! Konečně tady máme počasí, které želvy pořádně nakoplo. Noční poměrně vysoké teploty odstartovaly naplno snášení a že už to bylo potřeba, je jasné všem chovatelům želv. I výhled vypadá až do konce týdne nadějně, takže spokojenost na obou stranách. Zajímavé je, že včera například snášela jedna T.m okolo třetí hodiny odpoledne za největšího vedra, což je krajně neobvyklé.

snaseni-21.5.12-002.jpg

snaseni-21.5.12-005.jpg

snaseni-21.5.12-006.jpg

snaseni-21.5.12-009.jpg

pocasi-od-22.5.12.jpg

4. 6. 2012

Venkovní teplota +15°C a polojasno! Tak se pomalu začínají plnit předpoklady o horším roku, co se týče počtu snesených vajíček. Želvy díky velmi studeným nocím využívají případná náhlé oteplení na slunění a na snášení mají chuť velmi omezeně. Díky předpovědi to nevypadá na náhlé zlepšení a případné třetí snůšky budou u minima želv. Nejvíce počasí ovlivňuje v letošním roce druh Testudo hermanni. A tyto želvy přitom patří k druhům s nejmenšími výkyvy v našem podnebí. Na rozdíl od marginat a graec. Tyto signály jsou od více chovatelů a můžeme de facto vyloučit pouze regionální záležitost. Výjimkou budou pouze skleníkové chovy....a prostory, které zaručují vyšší průměrné teploty, než jsou momentálně v přírodě. Jedním slovem to lze vše vyjádřit jako - stagnace. To pociťují výrazně i chovatelé želv, kteří mají nezimující miláčky ve venkovních výbězích a skoro u všech je na programu odpočinek. To vše se nezlepší až do doby, než průměrné teploty vylezou na delší období nahoru a začne to pravé léto.

Z očí nejen želv lze vyčíst: tak kdy už bude konečně to pořádné teplo a léto!!!!

opalovani-zelv-002.jpg

opalovani-zelv-010.jpg

opalovani-zelv-012.jpg

pocasi-od-3.6.12.jpg

18. 6. 2012

Venkovní teplota +34°C a jasno! Konečně po dlouhé době jsme se dočkali všichni toho pravého léta. Teploty vylétly neskutečně vysoko a i želvy vycítily poslední možnost v klidu se vysnášet a začalo to pravé želví řádění. Všechny se pustily do jídla, jak kdyby rok nejedly a samice ihned začaly snášet jak o závod. Snaží se dohnat ztrátu, kterou mají, a to hlavně díky studenému jaru. Podvědomě tuší, že moc času již nemají a jakmile se začnou krátit dny, je po snášení. Podle předpovědi mají čas do soboty, kdy teploty opět začnou klesat a bude po žížalkách. Aktivní jsou všechny evropské druhy želv, co chovám a zkušený chovatel pozná, že toto opravdu letos želvy potřebovaly jako sůl.

zelvy-18.6-004.jpg

zelvy-18.6-016.jpg

zelvy-18.6-012.jpg

pocasi-od-19.6.2012.jpg

5. 7. 2012

Venkovní teplota +34°C a jasno! To, co jsme se všichni přáli, je konečně tady - léto se vším všudy. Výhled na další dny je také výborný, ale bohužel pro chovatele želv horší zpráva - konec snášení. Ano, s příchodem nejdelšího dne v roce se začalo utlumovat i snášení želv. Dnes již skoro žádná samice neběhá a pokud některá snese, tak určitě půjde o výstřelek jedince a nikdo již nemůže ve venkovním prostředí očekávat nějaké překotné snášení. Vedra totálně utlumí i želvy, které odpočívají povětšinu dne ve stínu. Pokud budeme hodnoti,t pak určitě jde o jeden ze slabších roků a výrazně se na tom všem podepsalo špatné počasí během května a tím i poposunutí snůšek, co naděláme, přírodě neporučíme. Jedna etapa želvího roku končí a druhá začína a to líhnutí malých želviček. A chovatelovo srdce vždy zaplesá, když vidí tu nádheru. Posoudit to můžete sami.

zelvy-odchovy-5.7--1-.jpg

zelvy-odchovy-5.7--3-.jpg

zelvy-odchovy-5.7--2-.jpg

pocasi-od-6.7.12.jpg

2. 8. 2012

Venkovní teplota +30°C a jasno! Ano máme tady nefalšované léto, želvy mají definitivně od snášeno a nevím, jestli si toho někdo z Vás všiml, začíná želví podzim. Výrazný úbytek apetitu sebou nepřineslo pouze teplé počasí, ale i nástup srpna a tím snížené zejména noční teploty. Už je to tak, všechny želvy začnou postupně mírně ubývat na váze a aniž si to uvědomíte zahájí záhy dlouhodobou přípravu na zimování. Malé želvičky se líhnou a díky počasí na jaře ještě nějaký ten týden líhnout budou na rozdíl od jiných roků. Přírodu bohužel neovlivníme a tak pro letošní rok bude globálně určitě méně nalíhnutých želv než minulé roky a to zejména u druhů T.graeca, které na počasí reagují z evropských druhů asi nejcitlivěji. Ten z Vás kdo teprve pojede na dovolenou přeji hodně sluníčka, pohody a klidu.

zelvy-004.jpg

zelvy-001.jpg

zelvy-002.jpg

pocasi-od-1.8.12.jpg

2. 9. 2012

Venkovní teplota +23°C a zataženo až polojasno! Končí dovolené a začíná další školní rok. Evropské druhy želv se již pilně připravují na zimu a zkušený chovatel to vidí u výběhů na každém kroku. Želvy  přestávají mít apetit, jsou pomalejší....Prostě je jasné, že s podzimem se začíná blížit i konec želvího roku. Ani teplý podzim na tom nic nezmění. Na druhé straně u afrických druhů začíná plná aktivita a želvy začínají snášet. Dnes snesla po 6h hrabání v pozdních nočních hodinách Geochelone pardalis 6ks vajíček. Je to sice neobvyklé, ale jak je vidě,t ne zcela vyloučené. Já se s tímto setkal osobně poprvé v životě. Také želvy Geochelone radiata  jsou na vrcholu akčního období. Každodenní pohyb, žravost.....jsou znakem jejich zvýšené aktivity.  Zajímavé a zatímco pro evropské druhy je pokles teplot znamení přípravy na zimování, pro Africké druhy začátek hojnosti a plodnosti. Ten z Vás, kdo má želvy ve venkovních výbězích a nehodlá zimova,t může být stále v klidu a bez obav je vhodné je nechat stále ve výbězích.

2.9.-zelvy-011.jpg

2.9.-zelvy-013.jpg

2.9.-zelvy-014.jpg

2.9.-zelvy-015.jpg

pocasi-od-2.9.2012.jpg

4. 10. 2012

Venkovní teplota +18°C a zataženo! Pryč je babí léto a nastal čas přesunout želvy co máme ve venkovních výbězích a nebudeme je zimovat domů. Dle předpovědi je nejlepší termín do soboty 6.10.12. Jinak dospělé želvy se ještě tento týden při krásném počasí houfně slunily, nabíraly poslední energii před zimou. Ano zimování máme přede dveřmi a předpověď dává tušit, že od neděle to nebude už žádná sláva a nastane houfně příprava želv na zimu. Už je to tak, moc toho už nestihnou a mnoho chovatelů má poslední šanci rozhodnout se zda zimovat či nikoliv. Pokud nastane poslední fáze přípravy je riskantní je opět dostávat do plné aktivace. Dnešní slunečné dopoledne vystřídalo nevlídné počasí a želvy toho opravdu využily na 100%.

4.10.12-014.jpg

4.10.12-013.jpg

t.hermanni-001.jpg

pocasi-od-4.10.12.jpg

Počasí od 4. 10 - 12. 10. 12

7. 11. 2012

Venkovní teplota +8°C a zataženo! Tak se nám neodvratně blíží konec želvího roku, ale některým holkám se nechce stále spát. Ledva se teplota vyšplhá k 10°C už se derou z boudy ven a honem ještě nachytat trochu toho slunka. Druh Testudo marginata už to definitivně zabalila a vesměs spí. Kdežto T.hermanni a graeca tak 1/3 želv na to nemá vůbec pomyšlení. Je to divné vždyť teploty jsou již hodně dlouho okolo 10°C. No co stím naděláme. Pro želvy to není ideální situace, neboť vůbec nežerou a navíc se takto vysilují.

Za to vnitřním hlavně Africkým a Madagaskar druhům se daří výtečně a očekávám brzy snášení jak Pyxis arachnoides, tak G.pardalis. Alespoň trochu veselo, když počasí nestojí za nic. Doufám, že Vám ostatním chovatelům se podařilo miláčka bez problémů zazimovat či přemístit domů ten kdo zimovat nehodlá.

Podle předpovědi počasí to ještě nějaký ten pátek bude trvat než zalehnou všechny želvy.

narozeniny-deda-hronov-2012-015.jpg

pocasi-od-7.1.112.jpg

20. 11. 2012

Venkovní teplota +13°C a polojasno! Každý chovatel mluví o zimovaní želv, někteří je už přenesli do zimovišť a zeptal se vůbec někdo želv co na to říkají ony? Dnes jsem je pozoroval ve výběhu. Samci proháněli samice, některé želvy se vesele slunily a nevypadaly vůbec nešťastně. Přírodě neporučíš a želvám už vůbec ne. Sice mám mírné obavy s prodlužujícího se podzimu, ale zatím, i když nejedí moc nehubnou. Beru to, tak, že nutit je do spánku by bylo vůbec to nejhorší, co bych mohl udělat. Prostě kdo chce spát, tak už spí a ostatní jsou svěží jak na jaře. Co želva to prostě jiná nátura a potřeby.

18.11 mě potěšila G.pardalis kterou mám od mala a snesla své první vajíčka a to požehnaných 8ks. Je ji 8 roků a váží 4,5kg. Jedno překvapení za druhým a to ještě nejsou ani vánoce. Již brzy očekávám líhnutí želv stejného druhu a Pyxis arachnoides. Chovatel se prostě nenudí. Výhled počasí není moc dobrý z pohledu zimování a želvy zatím k trvalému spánku asi nepřesvědčí.

20.11.12-001.jpg

20.11.12-003.jpg

20.11.12-002.jpg

pocasi-od-20.11.12.jpg

31. 12. 2012

Máme tady konec nejen želvího roku 2012. Želvy, které zimují, už dnes doopravdy spí a že to byly letos opět nervy, nemusím nikomu vykládat. Dlouhý podzim želvám moc neprospívá, to je jasné, a poslední roky se stále mírně prodlužuje. Želvy nežerou a zbytečně hubnou a vysilují se. Nic příjemného, a asi Vám nebudu vykládat, že problémy jsou na dosah ruky. Nás chovatele čeká teď období, kdy budeme netrpělivě čekat a třást se strachy, jak to vše po dlouhé zimní měsíce bude vypadat. Bohužel, někdo bude zklamán, jiný potěšen zdárným průběhem zimování. Některé želvy bohužel uhynou, ale tak už to v přírodě bývá a není rady, jak tomu zabránit.

Ač to někteří velcí chovatelé nepřiznají, po celou dobu zimování trnou strachem, tak jako ostatní a čekají, co bude. Včetně mě, a můžete se třeba stavět na hlavu, ale to, co 10x vyšlo, po jedenácté může být katastrofální. Ale co, nebudu nic přivolávat, každý jsme udělali to nejlepší, co známe a ostatní je již ve hvězdách.

Proto Vám přeji v následujícím roce 2013 Všem pevné nervy, štěstí, zdraví a hodně chovatelského štěstí. Těším se, až se brzy opět uvidíme v ŽELVÍM ROCE 2013.

euzelva.jpg

Kniha o chovu želv

Začínáme se schozemskými želvami

299 Kč

koupit

Mohlo by vás zajímat

Regulace svitu žárovek.jpg

Regulace svitu žárovek

Ochrana před praskáním výhřevných žárovek

199 Kč

koupit

Rychlý kontakt

  Miloš Junek
  Chovatel želv
 +420 603 268 990
 euzelva@seznam.cz

Zasílání novinek