chov a prodej želv od chovatele
Kontaktujte mě:

Miloš Junek, 603 268 990

euzelva.cz > Nemoci, léčení, úpravy > Želví lékárnička

Želví lékárnička

První pomoc při nemoci želvy

294.jpg

Veškeré nemoci vznikají, když pominu zranění a vrozené poruchy následkem dlouhodobě špatných chovných podmínek ať už jde o stravu, prostor, světelné, tepelné, vlhkostní a mnohé další. Nebudu sem kopírovat z internetu sáhodlouhé odborné články, které většině nic laikovi neřeknou a pokud má někdo zájem jednoduše si je dohledá na internetu. Zaměřím se na nejběžnější problémy, s kterými se můžete setkat a případně poprat v domácím prostředí bez někdy mnohatisícových nákladů na odbornou léčbu.

Každý chovatel ať začátečník nebo ostřílený mazák čas od času řeší nějakou tu nemoc svého mazlíčka. Nejsem veterinář, ale za dobu co chovám želvy jsem se musel potýkat s řadou zdravotních problémů u želv. A čím jich máte víc tím častěji jsou nějaké komplikace. Znalosti jsem nasbíral postupně z různých zdrojů jako kamarádi chovatelé, klub želv, odborná literatura, internet,  veterináři, osobní zkušenosti a v neposlední řadě mě pomáhá vysokoškolsky vzdělaná manželka v oboru farmacie. Budu se snažit Vám tady popsat nejběžnější i složitější nemoci želv, s kterými jsem se setkal a postupy jak želvu léčit v domácích podmínkách.

Uvedené návody mám osobně vyzkoušené a mohu říci i fungující. Jako u všeho pokud si nejste jisti, jakou nemocí Vaše želva trpí je nejlepší vyhledat odborníka specialistu na želvy a raději se předem informovat na nákladnost léčby, která může v některých případech být daleko vyšší než cena želvy. Nesprávnou léčbou můžete želvě uškodit v horším případě i zabít. I příznaky různých nemocí jsou někdy matoucí a hrozí špatná diagnoza. Proto vždy opatrně!!!!!!! Většina léků je na předpis a dají se sehnat doma v lékárničce, u veterináře, na internetu či je může napsat některý lékař, a pokud budete hodně prosit, prosit..................

PŘI KAŽDÉ LÉČBĚ SE MUSÍME SNAŽIT ZAJISTIT LÉČENÉ A NEMOCNÉ ŽELVĚ IDEÁLNÍ PODMÍNKY CHOVU S OHLEDEM NA LÉČBU, A POKUD JE NEMOC PŘENOSNÁ TAK I KARANTÉNU! VYHNĚTE SE LÉČBĚ NASLEPO A SVĚŘTE SE RADĚJI DO RUKOU ODBORNÍKA NEJLÉPE TOHO KDO ROZUMÍ PLAZŮM! NERUČÍM ZA NÁSLEDKY A VŠE PROVÁDÍTE NA VLASTNÍ RIZIKO.
JE ZŘEJMÉ, ŽE NĚKDY JE LÉČBA JIŽ JEN ZTRÁTA ČASU, ALE NIC NEUDĚLAT A NEPOKUSIT SE ŽELVĚ, KTERÁ S NÁMI ŽIJE MNOHDY SPOUSTU LET POMOCI,  TAK TO DOKÁŽE JEN MÁLOKDO A POCIT KDYŽ SE TO PODAŘÍ TO JE K NEZAPLACENÍ.
 
Dávkování u každého přípravku při mírném napadaní nebo lehčím průběhu nemoci a při prevenci volíme na dolní hranici jak dávky, tak i podávání. V opačném případě se držíme horních hodnot. Ceny jsou orientační a mohou se výrazně lišit dle výrobce.

1. Injekční a aplikační stříkačky, nástroje

2. Léčivé koupele želv

3. Rýma želvy

4. Poranění želvy na těle

5. Poranění krunýře želvy

6. Zánět či poranění očí želvy

7. Parazité želv

8. Celkové vysílení želvy

9. Napadení želvy bičíkovci, měňavkami

10. Antibiotika - při vážném onemocnění želvy

11. Čemu se vyhnout u želvy - Vyhněte se podávání AD3!

12. Trus a moč želvy - samostatný článek zde:

13. Zanícené ložisko

14. Plíseň krunýře

‌Uvedené ceny léků se časem mění, a jsou uvedené v době psaní článku, tedy už hodně dávno:-)

1. Injekční a aplikační stříkačky, nástroje

Různé druhy aplikátorů, které budete potřebovat. Stříkačky různých velikostí s vestavěnou nebo nasazovací jehlou a akvarijní hadičku na podávání léků injekčně nebo přímo do zobáku či dále do krku.

L%C3%A9ky-pro-%C5%BEelvy-013.jpg

images.jpg

2. Léčivé koupele želv

Heřmánek a heřmánková koupel, tak to je základní a neškodná věc, kterou pro želvu můžete udělat a to i občas preventivně, ale pozor nikoliv stále. Připravíme koupel (nálev) o teplotě vody jako prostředí želvy ze, kterého ji vyndáváme tedy pokud je v teráriu tak 25 -30°C o hloubce po zobák. Želvu můžeme tak 10 - 20 minut koupat a o heřmánku je známo, že působí protizánětlivě a uklidňuje. Dávkování 1 polévková lžíce na 1l vody. V žádném případě nekoupat neustále nýbrž pouze v případě nemoci nebo občas. Takže za normálního provozu koupeme pouze v čisté vodě.

Jak koupat suchozemskou želvu se dočtete zde: Koupání suchozemských želv

Heřmánek    20,-     volně prodejné

Sout%C4%9B%C5%BE-001.jpg

3. Rýma želvy

Pokud se želvě začnou dělat u nosu bubliny, vytékat čirá kapalina jedná se pravděpodobně o rýmu, v této podobě se neléčí a  v 99% to přejde samo. Želvě je vhodné zajistit co nejlepší chovné podmínky a samozřejmě ji pozorovat zda se rapidně nemění její chování. Neaktivní a parkující želva někde v rohu v období aktivity skoro vždy znamená nějaký problém. Jely  její chování tedy standardní s ohledem na roční období lze říci, že se nic závažného neděje. Pokud rýma neustupuje delší dobu můžeme nasadit kapalná antibiotika GARASONE nebo TOBREX, která jsou  jen na lékařský předpis, a musíte sehnat lékaře, který Vám ji napíše.

Aplikují se výplachem, stříknutím do nosních otvorů a kápnutím do obou očí  pomocí injekční stříkačky. 2x denně po dobu 8 - 10 dní. Nejdříve vždy želvu vykoupeme a pak aplikujeme léky. K  léčbě antibiotiky přistupujeme až v krajním případě je to poslední možnost a proto ji vždy dostatečně zvážíme.

Garasone   71,- oba přípravky na předpis                      Antibiotika Tobrex    74,-

L%C3%A9ky-pro-%C5%BEelvy-005.jpg        Tobrex.php

Další z možností léčby rýmy s velmi dobrými výsledky jsou oční kapalná antibiotika  KANAMYCIN. Ačkoliv jsou určena do očí podávají se želvám kapáním do nosní dírky. Dávkování je 3x denně po dobu 7 - 10 dní. Kapky jsou pouze na lékařský předpis. Na suchozemských želvách vyzkoušené a účinné.

Antibiotika Kanamycin    66,-  na předpis

kanamycin.jpg

4. Poranění želvy na těle

Řezná, tržná, pokousání od samce a další drobná zranění řešíme vyčištěním rány a následnou dezinfekcí přípravky Betadine roztok nebo mast, Septonex - sprej viz obrázky dole. Ve většině případů je toto ošetření dostačující a ránu hlídáme občasnou kontrolou, zda nehnisá. Přípravky se dají běžně sehnat v lékárně. Případně doléčení podpoříme veterinární mastí Alaptid s hojivými účinky na rány a Višněvski balzámem až do úplného vyléčení či zhojení rány.

      Betadine roztok   89,-  mast 82,-              Septonex sprey 62,- vše volně prodejné

L%C3%A9ky-pro-%C5%BEelvy-009.jpg         L%C3%A9ky-pro-%C5%BEelvy-019.jpg

         Višněvski balzam   50,-                               Alaptid mast 180,- vše volně prodejné

visnevski.jpg       alaptid-500.jpg

Názorná ukázka léčby v článku: NEMOCNÁ ŽELVA bod 5.

5. Poranění krunýře želvy

K poranění krunýře želvy dochází v přírodě hlavně pádem ze skal, kopců, strání...a případně následnými kotrmelci:-)) kde skalnaté a kamenité podloží se postará o průraz, vylomení a další zranění většinou na krunýři. Většina želv to přežije a památky na to jsou různě deformované a vyštípané krunýře.

V domácím prostředí toto odpadá, ale jsou zde jiná rizika a to nejčastější příčinou je poranění od psů kde rozsah záleží na velikosti psa. Další zranění způsobí chovatelé sami a jejich rodinní příslušníci při práci na zahradě elektrickými nástroji jako jsou sekačky na trávu, okopávačky.....nebo ručními nástroji na  zpracování půdy, při údržbě výběhů a dalších činnostech. Drobné škrábance a rýhy neřešíme není to potřeba.

Vylomení, vyštípnutí:

Nejdříve při úrazu zjistíme rozsah zranění, a pokud jde jen o vylomení nebo vyštípnutí krunýře po obvodu bez poškození dovnitř želvy tak  případné  ostré hrany po ulomení zaoblíme pilníkem, aby se o ně želva sama nebo jiná neporanila na měkkých částech těla. Následně očistíme a desinfikujeme pro jistotu zranění. Pozorování želvy v následujících dnech je samozřejmostí.

Proražení, proseknutí, prokousnutí:

U těchto zranění je postup léčení stejný. Budeme jako modelový případ brát poškození krunýře želvy od psa prokousnutím. Zde dochází většinou dle velikosti psa k prokousnutí  z obou stran tedy spodního plastronu želvy a vrchní části krunýře. Hlavně musíme zachovat klid a nepanikařit. Pokud jsou poškození u dospělé želvy asi ve velikosti dvacetikoruny a nejsou zřetelně poraněné žádné vnitřní orgány postupujeme takto.

Ránu důkladně musíme vyčistit od hlíny, úlomků a dalších nečistot pak desinfikujeme např. přípravkem Betadine roztok. Když se jedná o vmáčklé části prasklého krunýře pokusíme se je vrátit sterilními nástroji do původní polohy, nebo alespoň částečně. Když želvě nějaký orgán z rány vylézá a není poškozen opatrně ho zastrčíme zpět dovnitř bez poškození. Pak jelikož je známé, že kousnutí od zvířat v 90% případů je infekčních budeme předpokládat tedy, že i toto zde hrozí ránu namažeme antibiotickou mastí Framykoin nebo Bactroban a následně zalepíme náplastí a případně obvážeme jinak, aby nedošlo k stržení náplasti. Například lepící páskou okolo celé želvy. Tento postup aplikujeme 1x denně po dobu 2 - 3 týdnů dokud nedojde k zklidnění a částečnému zacelení rány. Samozřejmě ránu pokaždé desinfikujeme Betadine a opětovně namažeme mastí a zalepíme.

K injekční léčbě antibiotiky zatím nepřistupujeme, až kdyby tato léčba selhala a rána stále hnisala. Budeme tedy předpokládat, že počáteční léčba je úspěšná a rána se postupně zklidní a částečně zatáhne, nehnisá ani z ní nic nevytéká, je suchá a proces hojení je úspěšně nastartován můžeme upustit od zalepování a obvazování a ránu překrýt kouskem umělé hmoty a zakapat obyčejným voskem v dostatečné míře, toto ochrání poškozené místo až do úplného uzdravení. Poté je možno vosk opatrně seškrabat a vše sundat.

Závěrem:

Želva má sama o sobě úžasnou schopnost regenerovat krunýř a pokud ji v tom pomůžeme, je pravděpodobnost vyléčení dosti vysoká a na památku ji zůstane jen nepatrná či větší deformace krunýře co ji, ale ve spokojeném životě nebrání. Toto je postup, který lze aplikovat v domácím prostředí u drobnějších a menších zranění poškození krunýře bez problémů.

U rozsáhlejších poškození např. při přejetí želvy autem je potřeba odborného zásahu kde jsou možné techniky jako sešroubování, akrylátové kryty atd. samozřejmě za příslušnou cenu s nejistým výsledkem jako u každé léčby. Když si tedy želva vážně neporaní vnitřní orgány lze i toto aplikovat na jakékoliv i rozsáhlá zranění krunýře a určitě tím nic nepokazíte. V případě vnitřního zranění je to pravděpodobně její konec dle rozsahu. Vždy se Vám vyplatí se alespoň pokusit ji zachránit není to finančně nákladné.

Jak je možné "opravit" suchozemské želvě krunýř najdete v samostatném příspěvku zde:

Oprava poškozeného krunýře želvy

Framykoin mast  10 g   34,-   na předpis
Framykoin.jpg

Bactroban  mast  15 g      169,-     na předpis

Bactroban.jpg

6. Zánět či poranění očí želvy

1) Oko želvy má úžasnou schopnost vlastní regenerace to na okraj. Pokud si ho želva nějak poraní či se ji do něho něco dostane, má ho napuchlé, podrážděné, matné či  jinak poškozené a pokud není příčina v nevyhovujících podmínkách chovu je nejjednodušší pomoc zakoupit oční mast OPHTALMO - FRAMYKOIN (v případě nutnosti můžete použít i obyčejný framykoin a rozdíl je pouze v konzistenci), která je na lékařský předpis a musíte sehnat lékaře, který Vám ji napíše nebo kdo ji doma používá. Po řádném vyčištění případném výplachu oka vodou provedeme léčbu a to  2x denně nanesením na čistý prst a vetřeme mast do obou či jen do poškozeného oka. To vše po dobu 7 - 10 dní. V ostatních případech lze dle potřeby a závažnosti dobu léčení lehce upravit.

OPHTALMO - FRAMYKOIN    59,-     na předpis

L%C3%A9ky-pro-%C5%BEelvy-010.jpg

Názorná ukázka léčby v článku: NEMOCNÁ ŽELVA bod 2.

2) Další možností jak léčit oko želvy je přípravek FLOXAL a to jak mast, tak oční kapky, které jsou v tomto případě lepší. A to z jednoho prostého důvodu. Na každou mast se přichytávají nečistoty a proto pokud lze volit mezi kapkami a mastí, dáme přednost kapkám. Je to  lék na bakteriální infekce včetně chlamydií. U želv je vyzkoušený a aplikuje se hlavně při hnisavém výtoku z očí. Dávkování je 2 - 3x denně po dobu 10 dní.

Floxal kapky   98 ,-    na předpis

floxal.jpg

3) Problémy s očním víčkem (zcela nezajíždí a překrývá oko želvy). Již několik let se setkávám s dotazy na částečně nebo zcela překryté oko jedním z víček želvy. Problém je s pohyblivostí víček a některé želvy jsou tímto problémem i oslepeny. Většinou jsou jinak na první pohled v dobré kondici, žerou nebo se snaží, vzhledem k handicapu. Jiné příznaky problémů většinou nejsou.

Příčinu se zatím objevit nepodařilo a nenašel se žádný společný činitel, který by poukazoval na původ problémů. Letos poprvé (2015) se podařilo jednu z želv úplně zbavit problémů a zafungovala níže popisovaná léčba u veterináře. Nemusí to samozřejmě platit všeobecně, ale po dlouhé době je to první vlaštovka řešící tento "záhadný" problém a pokud Vaše želva trpí tímto neduhem je na místě tento postup po poradě s vet. vyzkoušet. Případně uvítám na email odezvu zda se i jiné želvy podařilo vyléčit.

Léčba: kapky TOBREX (oční ATB) 1x denně po dobu 10 dní + Vitamínová injekce A + D 1x týdně a aplikovaná 2x.

Po této léčbě je dle chovatelky želva naprosto v pořádku, problémy s očními víčky zcela pominuly.

Pozor: lék pouze na lékařský předpis         všeobecný návod na použití zde: Tobrex

Cena kapek Tobrex cca 70,-

Tobrex.jpg

Problémům s očima želv je také určen samostatný článek NEMOCNÉ OČI ŽELV

7. Parazité želv

     Druhy které nejčastěji napadají želvy a běžně se s nimi setkáte

Se všemi popisovanými parazity žijí v přírodě želvy normálně bez problémů, pokud se z důvodu oslabení či nějakého jiného rapidně nepřemnoží pak samozřejmě hrozí problémy. V domácích chovech je přesto výskyt parazitů nežádoucí z důvodu omezeného prostoru zvířat kde dochází k opětovnému styku želv s zárodky, vajíčky, trusem postižených želv stále k opětovnému kontaktu a brzy dochází k přemnožení.

Musím, ale varovat před preventivním léčením, což se mě neosvědčilo. Pokud nějaké parazity zachytíte je potřeba přeléčit celou skupinu, která se nachází ve stejném výběhu bez ohledu na to zda jsou na něm příznaky napadení může být nosičem a s největší pravděpodobností je také napaden. Preventivně je zapotřebí přeléčit každého nového neznámého jedince kterého plánujeme zařadit do naší skupiny nejlépe ještě v karanténě. Důvod je jasný a to možnost nakažení naší zdravé skupiny.

Vnější parazité:

Klíšťata jako nejběžnější vnější parazité se odstraňujeme tak jako u člověka vytočením a následnou dezinfekcí místa napadení Betadine pokud nemáme tak Septonex.. U želv se přisají většinou do měkkých tkání u nohou a krku, ale není výjimkou najít ho přisáté mezi štítky spodního plastronu.

Názorná ukázka léčby v článku: NEMOCNÁ ŽELVA bod 4.

Vnitřní parazité:

Škrkavky a roupy patří mezi nejběžnější vnitřní parazity želv. Škrkavky poznáme hlavně tak, že v trusu, který preventivně občas zkoumáme, najdeme dlouhého červa ( až 10 cm), který vzdáleně připomíná žížalu. Roupy se nachází hlavně v okolí konečníku a připomínají slabé nitky a nutno podotknout, že na vzduchu umírají a proto se už po chvilce přestávají hýbat. Oboje se množí ve střevech a při přemnožení značně vysilují zvíře a může dojít v krajním případě až k perforaci střev a dalším obtížím.

Škrkavku si nemůžete splést, vypadá trochu jako žížala a na vzduchu brzy uhyne.

skrkavka.jpg

paraziti---skrkavky.jpg

Léčba:

nejlépe se mě osvědčil přípravek Panacur viz. obrázek, který je na víc šetrný k organismu a i když někdo tvrdí, že zcela nezabírá na škrkavky a ochromí jen jejich nervová centra mě se úspěšně podařilo několikrát u nově zakoupených želv je zcela vyhubit po jedné celé kůře a protože je to více jak 2 roky a kontaminace těchto želv byla dosti velká mohu říci, že se opět už neobjevily a považuji tím léčbu za zcela úspěšnou. Na tento přípravek nedám dopustit.

Při dávkování Panacuru pozor, může být různě koncentrovaný a dávkování je:

2,5% je dávkování 2 - 4 ml/kg (to znamená účinné látky 50 - 100 mg/kg) !!!

10% je dávkování  čtvrtinové  0,5 - 1 ml/kg (to znamená účinné látky 50 - 100 mg/kg) !!!

Podávám ho po 7, 14 a 21 dnech po první dávce. Dávkuji na horní hranici nebo něco málo přes, protože se nikdy  nepodaří do želvy vše dostat bez ztrát a mám pak zaručenou horní hranici dávky. Používám injekční stříkačku s hadičkou asi 3 cm dlouhou u všech dospělých žel pro snazší podávání. Je možné sehnat i pastu a prášek, ale podle mě je nejlepší suspenze, která se dobře podává bez další manipulace. Nezaznamenal jsem nikdy žádné  vedlejší účinky a výsledek vždy 100%.Pokud by se nepodařilo škrkavky vyhubit jako silnější lék můžeme na  použít lék Drontal, který je sice účinnější, ale želvu více zatěžuje a tím je i rizikovější. Dávkování dle letáku v poměru na 1 kg.

Banminth Katze pasta - účinné odčervovadlo vprodávané jako pasta v aplikátoru. Volně prodejný veterinární přípravek. Podmínkou je, že musí být pro kočky nikoliv pro jiná zvířata!!! Dávkování je jeden dílek na aplikátoru na 1 kg živé váhy zvířete v našem případě suchozemské želvy. Aplikace je do zobáku. Pasta může být podána také na žrádlo a podmínkou je konzumace celé dávky pokud možno najednou.

Drontal 150,-  volně                Panacur 2,5% - 1 l cca 1400,- dle balení a koncentrace předpis

drontal.jpg            L%C3%A9ky-pro-%C5%BEelvy-015.jpg

Banminth 210,-  volně prodejný

odcerveni-zelvy-003.jpg

!!!POZOR NA PŘÍPRAVEK: Ráda bych se se všemi milovníky zvířat a nejenom želv podělila o další smutnou zkušenost... Ať už chcete pomoci své želvičce jakkoliv, určitě to děláte v dobré víře, ale vždy se obraťte na odborníky, veterináře,kteří dané problematice rozumí a se zvířaty, na které mají specializaci. Rozhodně se vyhněte preparátu!!! DECTOMAX (účin. látka Doramectin), kterou náš veterinář injekčně aplikoval do naší 5 leté pardálí želvičky, která díky tomu během dvou dnů zem...............celý příspěvek najdete zde: ŽELVÍ ČERNÁ KRONIKA

Stejné svinstvo je také přípravek IVOMEC (účin.látka Ivermectin), také výrazně varuji před jejím použitím u suchozemských želv!!

8. Celkové vysílení želvy 

Pokud máme z nějakého důvodu vysílenou a hubenou želvu, buď předchozí nemocí, nějakým strádáním a želva špatně žere je dost apatická můžeme ji opět nastartovat pomocí přípravku DUPHALYTE a mrkvové šťávy. Tato kombinace želvu nakopne, pokud není pozdě, něco jako adrenalin a některé se z letargie doslova probudí k životu. Připravíme si mrkvovou šťávu smíchanou s dužninou z mrkve vše, co proleze injekční stříkačkou bez jehly prodlouženou akvarijní hadičkou asi o 10 cm. Smícháme s přípravkem Duphalyte v dávce 10 ml/kg zvířete.

Podáváme 1x denně po dobu 7 dní. Vpravujeme pomocí již zmíněné stříkačky s hadičkou nejlépe, až do žaludku kdo se na to necítí co nejdále do krku. Při léčbě antibiotiky můžeme podávat společně s přípravkem Baytril. Přípravek DUPHALYTE je určen k podpůrné terapii domácích a hospodářských zvířat  při dehydrataci, ztrátách tělních tekutin, nevyrovnané hladině minerálů a při nedostatku bílkovin. Dávkování je 5 - 10 ml/kg živé váhy 1x denně po dobu 5 - 10 dní. Aplikace buď ústy, nebo injekčně podkožně. Je to sterilní rehydratační roztok s komplexním složením, s obsahem vitaminů, elektrolytů, aminokyselin a výživných složek.

Duphalyte  343,-    na předpis

L%C3%A9ky-pro-%C5%BEelvy-014.jpg

Ze stejného důvodu se želvě podává injekčně podkožně RINGERŮV ROZTOK. Místo vpichu je volná kůže u předních nohou. Dávkování je ke každé přední noze 10 ml (celkem 20 ml) na 1kg váhy želvy po dobu 3 - 5 dnů. Slouží k doplnění minerálů, elektrolytů a tekutin. DUPHALYTE - můžeme kombinovat s tímto přípravkem.

Ringerův roztok - roztok na infůze  20,-     na předpis

%C5%BDelvy-19.6.10-022.jpg

Názorná ukázka léčby v článku: NEMOCNÁ ŽELVA bod 1. 

Pokud želva nežere,tak se aplikujte duphalyte, nebude-li pít, tak fyziol.roztok +5% glukozu 1:1

9. Napadení želvy bičíkovci, měňavkami

Pokud želva trpí dlouhodobě průjmem aniž by u ní došlo k změně stravy jedná se pravděpodobně o přemnožené bičíkovce, kteří se nacházejí běžně ve střevech. Poznáme to hlavně pod mikroskopem. Při odběru vzorku musíme udělat výplach nebo použít čerství trus.  Když zjistíme velké přemnožení nasadíme léčbu Entizolem účinná látka je metronidazol a dávkování je 35 - 50 mg/kg po dobu 5 - 7 dní. Tablety je nutno rozdrtit a spočítat přesně dávku. Stejné dávkování je i na měňavky což jsou prvoci, kdy želva trpí nechutenstvím, apatií ztrátou váhy bez viditelné příčiny. Odhalíme je opět pod mikroskopem jako rychle se pohybující tvory.

Dávkování u těchto tablet na obrázku je následující: jednu tabletu rozdrtíme na prášek a přidáme 10 ml vody, za stálého míchání injekční stříkačkou odebereme z takto připraveného roztoku 2 ml a máme připraveno dávkování při 50 mg účinné látky na 1 kg zvířete. Zbytek vyhodíme a příště připravíme opět z nové tablety!!

Entizol   33,-    na předpis

L%C3%A9ky-pro-%C5%BEelvy-018.jpg

METRONIDAZOLE 0,5%

V kapalné formě lze použít přípravek METRONIDAZOLE 0,5%. Želvám se aplikuje do břišní dutiny a to injekčně. Nejlépe v jamce za zadní nohou. U rčeno samozřejmě pro zkušené chovatele, neboť hrozí akutně poškození vnitřních orgánů při samotné aplikaci! Dávkování je dosti vysoké a to 2,5 ml/100 g živé váhy po dobu 7 - 10 dní. Pro představu je to 100 ml/4 kg. Nespornou výhodou je aplikace u větších želv, co se úporně brání a rychlejší nástup přípravku v organismu. Na rozdíl od perorální aplikace (zobákem). Cena je dosti nízká balení 100,- a opět pouze na předpis!.

  METRONIDAZOLE 0,5%

metronidazole-0-5-polpharma-1x100-ml.jpg

10. Antibiotika - při vážném onemocnění želvy

Dostáváme se k přípravkům, které když nepomohou je většinou už hodně zle a to jsou Antibiotika. Používají se při závažných infekcí, dýchacích cest, trávicího traktu, močových cest a v neposlední řadě ran. Vyzkoušený a účinný u želv je přípravek Baytril. ATB se aplikují nejčastěji do předních nohou želvy. Proč do přední nohy? Laicky řečeno, pokud ATB píchnete do zadní části, tak to okamžitě putuje velmi krátkou cestou do ledvin, které to odfiltrují. Což z pohledu účinnosti léku je špatné, nehledě k zatížení již zmiňovaných ledvin.

Baytril:

Dávkování je 0,2 ml/kg živé hmotnosti po dobu 8 - 10dní dle závažnosti onemocnění i 15 dní. Aplikuje se podkožně injekčně do svalu v přední části želvy a to nejlépe přední nohy 1x denně. Nedoporučuje se teplotně přehřívat zvíře spíše držet teploty na spodní hranici v teráriu okolo 20 - 23°C i když veterináři doporučují spíše vyšší teploty, tak dle praxe se více osvědčily právě nižší teploty.

Baytril   532,-     na předpis

L%C3%A9ky-pro-%C5%BEelvy-016.jpg

Cefenil:

K nejmodernější antibiotikům dnešní doby pro zvířata s možným použitím i u suchozemských želv patří přípravek Cefenil 50 mg/ml. Je to v současné době jedno z nejúčinnějších ATB a používá se pouze u těžkých onemocnění a je to lék (poslední volby). Pakliže nezaberou, není v podstatě kam dále již sáhnout. Tyto konkrétní antibiotika jsou v dvou lahvičkách (prášek - tekutina) a po smíchání se dle návodu mohou používat pouze 24 h. Vet. praxe umožňuje při skladování v ledničce použití až 5 dní, ovšem bez jakékoliv záruky účinku. Cena jednoho balení na předpis se pohybuje orientačně nad 1 000,-. A nelze ho běžně zakoupit. Dávkování pro suchozemské želvy je 0,125 ml/kg želvy a podává se maximálně 5x a to 1x denně do svalu, nejlépe přední nohy želvy.

Cefenil 50 mg/ml

cefenil.jpg

11. Čemu se vyhnout u želvy 

AD3 - TAK TO JE PŘESNĚ TO ČEMU SE OBLOUKEM VYHNĚTE A STÁLE PŘED TÍM VARUJI!!  PŘEDÁVKOVÁNÍ MÁ VŽDY FATÁLNÍ NÁSLEDKY!!!!! A K ZABITÍ ŽELVY STAČÍ JEDNA KAPKA DENNĚ!!!

  AD3   38,-     volně prodejné

L%C3%A9ky-pro-%C5%BEelvy-007.jpg

Všechny výše uvedené postupy, léky a dávky jsem osobně vyzkoušel a mohu zodpovědně prohlásit, že ve většině případů to želvě pomohlo a uvedené problémy se vyléčily bez viditelných a zřetelných následků na těle, krunýři a váze, která se vždy postupem času vrátila na hodnoty rovné nebo blízké stavu před onemocněním.

Dospělé léčené želvy snáší normálně vajíčka, mláďata jsou zdravá a tím lze laicky prohlásit léčbu za úspěšnou bez následků. Samozřejmě ani tyto metody vždy nevedou k uzdravení a někteří jedinci přes veškerou péči a snahu umírají. Proto je důležité neléčit naslepo a v případě pochybností želvu svěřit do péče odborníka.

12. Trus a moč želvy - samostatný článek

Jak odhalit nemocnou želvu  najdete v samostatném článku:  NEMOCNÁ ŽELVA

13. Zanícené ložisko

Zanícené (hnisavé) ložisko může vzniknout kdekoliv na měkkých tkáních želvy. Jak to poznáme? Na první pohled, místo je červené, zduřelé a želva nemusí vykazovat žádné jiné známky nemoci a o to je to nebezpečnější. Proto preventivně občas želvy prohlédneme, aby nám popřípadě žádné zranění nebo nemoc neuniklo. Postižené místo je většinou, pokud hnisá, vyboulené a boule se časem zvětšuje. První krok je zjištění, o co vlastně jde.

Místo očistíme, dezinfikujeme tekutým Betadine a  sterilní injekční jehlou větší velikosti, například průměru 1.2 mm  místo propíchneme. Pokud nic nevytéká, musíme skalpelem místo rozříznout dle potřeby.  Želvy mají hnis tuhý a musíme ho vymačkat a vyndat z rány. Čistit je nutno důkladně až na krev!! Poté čistíme důkladně Peroxidem vodíku a nakonec namažeme mastí Betadine pouze poprvé. Jinak jsou masti nevhodné, jelikož se na ně nabaluje kde co. Proto namazání volíme dle místa postižení. Pokud je to možné, místo, alespoň na začátku hojení, zalepíme či jinak překryjeme. Poté sledujeme ,jak se nám místo hojí.

Injekční jehly vhodné větší velikosti

G.elegans-014.jpg

 

 Vše v lékárně volně prodejné

  Skalpel  60,-                               Betadine mast 75,-

images.jpg  _vyr_2770betadine-mast.jpg

  Betadine roztok 69,-                                             Peroxid vodíku 34,-

Betadine.jpg  peroxid_MED.jpg

Postup jak na to najdete v příspěvku: NEMOCNÁ ŽELVA  bod 3.

14. Plíseň krunýře želvy

S častým problém se kterým se můžeme u suchozemských želv setkat je plísňové onemocní krunýře. Na to jak to může vypadat se podívejte zde: Testudo graeca -  napadení plísní.  Léčba tohoto onemocnění, není moc jednoduchá, ale z praxe je do současné doby vyzkoušeno pár ověřených metod. Samozřejmě při léčení není úkolem náprava krunýře, nýbrž zastavení postupu devastace krunýře želvy. Pokud se to podaří, krunýř se začne regenerovat časem sám, ale samozřejmě zanechá trvalé následky, pokud se to dostane tak daleko jako na našem příkladu.

V praxi se tedy dobře osvědčily přípravek CANESTEN KRÉM a se stejnou účinností CLOTRIMAZOL KRÉM nebo SPRAY (stejná účinná látka a pouze jiný výrobce obou přípravků). Vyzkoušet můžete také CANESPOR KRÉM, který má jinou účinnou látku než předchozí dva přípravky (je ovšem trochu dražší). Všechny přípravky můžeme v lékárně zakoupit bez předpisu. Před aplikací je vhodné postižené místa omýt velmi slabě načervenalým roztokem HYPERMANGANU. Mažeme postižená místa důkladně i pod případné šupiny! Doba mazání není nijak omezena a v tomto případě se přikláním pro dlouhodobou léčbu, aby byl účinek zajištěn. Po skončení léčby nutno opakovat po nějaké době cca 1 - 2 měsíce, aby se podchytila případná nová ložiska, která se nepodaří vyléčit v první etapě léčení.

 Vše v lékárně volně prodejné

Canesten mast  100,-

canesten-krem.jpg

Clotrimazol mast a spray  60,-

clotrimazol.jpg

Canespor krém 160,-

canespor.jpg

Názornou ukázku najdete v příspěvku: NEMOCNÁ ŽELVA bod 9.

Ceny: během let se bohužel ceny i nabídka léků může měnit, na to pozor.

Tady máte případně možnost vyhledat veterinární ordinaci

Veterina-online.cz - katalog veterinárních ordinací v České republice
Veterina-online.cz - katalog veterinárních ordinací v České republice 

 Copyright ©

Soubory ke stažení:

Kniha o chovu želv

Začínáme se schozemskými želvami

299 Kč

koupit

Mohlo by vás zajímat

Regulace svitu žárovek.jpg

Regulace svitu žárovek

Ochrana před praskáním výhřevných žárovek

199 Kč

koupit

Rychlý kontakt

  Miloš Junek
  Chovatel želv
 +420 603 268 990
 euzelva@seznam.cz

Zasílání novinek